25.11.17

Aegon V. v sektě

Tenhle sen je už trošku starší. Zdál se mi před několika dny a já se stále neměla k jeho zaznamenání. Pořád si ho ale pamatuji, jako by se mi zdál před chvílí. Byl totiž... opravdu podivný a smísil v sobě ASOIAF, sekty a AHS, konkrétně postavu mama Polk z šesté řady, přestože kult byl tématem té sedmé. Ovšem ta taky nebyla nic moc. A možná trošku i ten díl Simpsonových, kdy se všichni nechali nalákat na sliby o Blahoslávii, dokud Homera nedeprogramovali pivem.

Tady tedy žádné pivo neteklo. Ale taky to byla velká farma. Vlastně obrovská. Šlo o rozlehlé pozemky kdesi na samotě, na kterých se pěstovalo několik druhů plodin a následně i zpracovávalo a prodávalo. Členové kultu tedy fungovali v podstatě jako otroci a ti šikovnější, které zaučili ve zpracování plodin, byli docela cenění. A všichni měli samozřejmě vymyté mozky, někteří tam zůstávali z donucení a zejména děti ani nic moc jiného neznaly, především, pokud se tam narodily. A vše tohle vedla chytřejší a civilizovanější mama Polk v podání téže herečky, její klan a několik desítek "normálních" následovníků, kteří byli většinou černí a se samopaly v rukách se starali o jakýkoli pokus o útěk (to asi zase pochází ze sekty Jima Jonese).

Nevím, jak jsem se tam ocitla já. Vzpomínám si, že jsem seděla na některých školních hodinách, protože dětem poskytovali nejzákladnější vzdělání, mluvila s některými lidmi a jednala i s mama Polk. Nebo spíš vyjednávala, takže jsem zjevně žila mimo tuto sektu a byla jsem tam kvůli nějakému úkolu nebo sledování. Ovšem také jsem nikdy neměla pocit ohrožení, což nejspíš vyplývalo ze snové jistoty, že se mi nic nestane. Občas se mi povede snít lucidně. Částečně - neuvědomuji si úplně, že je to sen, ale vnímám, že realita to taky není, protože si řeknu, že tohle stačí, tohle přeskočíme, pokračovat se bude už po téhle překážce, kterou jsem jako zdolala, a je to. Tady jsem si neřekla ani to, ale ze stejného důvodu jsem si byla jistá, že mi vůbec nic neudělají a kdykoli budu chtít, budu moci odejít.

A o čem jsem vyjednávala? Spolu se mnou tam totiž byl i mladý manželský pár s úmyslem zachránit tamější děti. Jenže jim to nevycházelo a nakonec se rozhodlo, že je možné zachránit jen jedno. Malého Egga Targaryena, z něhož měl jednou vyrůst král Aegon V. Což jsem tehdy taky už dávno věděla. Ale ne, že by to někoho vzrušovalo. Třeba alespoň Egga samotného, i když si jasně pamatoval, že je princ a že venku je jiný život.

Jenže ten manželský pár by jeho odjezd nikdy nevyjednal, tak jsem s mama Polk vyjednávala jeho "propuštění" já. Byl to docela problém, protože Egg byl docela zručný a někteří z jejích skutečných zaměstnanců či následovníků, ne sektových otroků, ho zaučovali ve zpracovávání už nevím čeho. Myslím, že zrovna konkrétně v tomhle případě vařili něco na způsob piva. V jednu chvíli jsem to ale dokázala a mama Polk prohlásila, že si Egga můžou vzít. Jenže, jak nejspíš dobře věděla, Egg v tu chvíli nebyl na farmě přítomen, ale jel s jedním tím strážným do města něco vyřizovat. A když se vrátili, mama Polk obrátila.

No, nebudu vás napínat, nakonec jsem s ní o Egga hrála kostky a snažila se co nejlépe a nejkonkrétněji stanovit podmínky. Nevím, jestli jsem ho vyhrála, ale mám za to, že na tom nezáleželo. Z gest, obličejů a chování mama Polk bylo zjevné, že se nehodlá vzdát žádné své ovečky a že si užívá hru s námi všemi. A kdo ví, jestli nakonec nechtěli ten manželský pár zabít. Jen já měla jistotu, že vyváznu. Ovšem Západozemí tak možná přišlo o pradědečka Daenerys Targaryen, a tak možná o všechny mezi nimi. Ale zase, třeba by se tam tak Targaryeni udrželi u moci dodnes. Nebýt Aeryse...

Žádné komentáře:

Okomentovat