4.7.18

Zmíňka o stírači

V tomto článku pro vás mám skupinu slov, která znamenají totéž, i když jsou od nich dvě varianty, a ač se to nezdá, mohou se používat tak i tak. Tedy konečně slova, u kterých vyloženě záleží na preferenci každého. A protože obvykle jsou mé články opačné, tedy uvádím pět slov s jedinou možnou variantou a bonus s oběma, teď ho prohodím celý a jako bonus vyberu naopak slovo, které má i přes vžitý nešvar jen jednu možnou správnou podobu.

STÍRAČ - STĚRAČ
I když se slovo stírač už moc nepoužívá, přípustné jsou obě varianty a obě znamenají to, co všichni dobře známe. Nástroj ke stírání, nejčastěji v kontextu s automobily. 

KASÁRNA - KASÁRNY
I tady jsou obě verze spisovné a mohou se používat jak je libo, ale nenechte se mýlit v jedné věci. V obou případech je to slovo pomnožné v jednotném čísle, a to buď rodu středního nebo ženského. Takže můžeme jít do kasárny, na kasárna, ale ne do kasáren, pokud jich není víc. 

DUŽINA - DUŽNINA
Co je dužina asi každý ví. Ta měkká část uvnitř plodů, kterou jíme (nebo nejíme, jestliže není jedlá a my nejsme cvoci). A je jedno, jestli jí říkáme dužina nebo dužnina. Akorát v jednom případě se preferuje jen jedna verze, a to dužnina - prý jako označení vnitřního rostlinného pletiva u hub. 

VÝHRUŽKA - VYHRUŽKA
Blogger mi neustále slovo výhružka podtrhává jako pravopisnou chybu, a jak zjišťuji, podtrhává i vyhružka, ale chybuje spíš on. Obě slova jsou totiž správně. Jsou sice odvozená od slovesa vyhrožovat, kde je Y, ale v případě podstatného jména už je jedno, kterou verzi zvolíme. Takže přestože se bloggeru nelíbí žádné vyhrožování, má smůlu. Opět lze akorát říct, že Ý je běžnější případ.

LÁHEV - LAHEV
Podobně jako u výhružky, i tady lze použít obě varianty, které jsou obě spisovné, a to už i v případě jakýchkoli odvozenin. Tedy třeba pivo může být lahvové i láhvové, jak jen je libo, dokud z něj neuděláte lávové.

BONUS: ZMÍNKA
Přestože ve slovese zmínit vyslovujeme Ň, není to proto, že by tam Ň patřilo, ale proto, že I po N ho změkčuje. Proto v odvozeném podstatném jméně už Ň použít nelze a zmíňka tedy neexistuje.

4 komentáře:

  1. Zmíňka? Moje oči... To fakt někdo říká? :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě. Logika "svatební košile, slyšim d, píšu t, troubo" vládne s neutuchající silou, jenže až moc doslova a lidi si neumí správně ani nic odvodit. Zmínit. Slyšim ň, píšu ň, ňoumo! :D

      Vymazat
  2. ani jsem nevěděla, že dužnina nebo vyhružka se používají a že jsou správně, vůbec tyhle tvary nepoužívám :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ty kasárny mě docela matou.
    O Stírači jsem nikdy neslyšela. Dužina a dužnina, to znám :D
    Pobavila mě věta s tím, že se bloggeru nelíbí žádné vyhrožování :D
    Lahev je také jasný. Pamatuji si, že zmínka mi dělala jeden čas problém a cpala jsem tam N s háčkem, ň. Ale jakmile jsem si zvykla, že je to zmínka, tak to tak i vyslovuji :D
    Zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat