21.6.19

Kde se bere exekuce?

Rozmáhá se nám tu nešvar. Sice nikdo neříká prcat, protože je out říkat prcat, ale hromada lidí pořád nemá tucha, že když se opozdí se splátkou, nepřiběhnou do týdne exekutoři a neodnesou půl baráku a celou manželku. Nebo obráceně. U zvlášť vykutálených věřitelů můžou naběhnout vymahači, jenže jediná věc, k níž mají pravomoc, je asi... "Prosím prosím, zaplatíte?" Cokoli jiného je prakticky trestný čin. A já si řekla, že na starém blogu jsem občas psala o právních základech, které se můžou hodit úplně všem, a i když jsem nechtěla zavádět tutéž rubriku i tady, pořád je to můj svět. Tak je tu nová podrubrika. Do ní přesunu i původní články z blog.cz, ovšem teď se obecně podíváme na to, co se stane, když nezaplatíte splátku, dluh, nájem a podobně. Kdy že ti exekutoři přijdou.

zdroj
  • 1. fáze: Upomínky
Zde záleží na věřiteli, jestli nějakou pošle. Povinnost to není, já to považuji za nejlepší způsob, pokud opravdu chce všechno rychle vyřešit a hlavně dostat peníze. Pokud je nebudete stejně ignorovat, pak škoda papíru. 
  • 2. fáze: Předžalobní upomínka
Nic nezabralo, dobrovolně neplatíte, nereagujete. Bude soud. Ani tato upomínka "před soudem" není povinnost, ale pokud věřitel chce, abyste mu zaplatili náklady řízení (soudní poplatek a odměnu advokáta podle advokátního tarifu), musí ji poslat. A dát vám alespoň 7 dní na zaplacení. Může po vás chtít i úroky z prodlení, ale ještě pořád nejste v neřešitelné zácpě. Ještě je to jen mezi vámi.
  • 3. fáze: Soud
Furt neplatíte, takže věřiteli nezbývá než se obrátit na soud. Tady můžou nastat dvě situace:
~ podá žalobu 
Nejde o peníze, nebo jo, ale nejde vydat platební rozkaz. Soud vám žalobu doručí s tím, ať se vyjádříte. Můžete se i podívat do spisu, co má za důkazy. Pak proběhne jednání (když není třeba a budete souhlasit, nemusí) a padne rozsudek. Ten soud obvykle do měsíce doručí písemně a vy máte 15 dnů na podání odvolání, pokud šlo o více než 10.000,- Kč. Pokud o méně, je to tzv. bagatelní spor a odvolání bohužel není přípustné. Na druhou stranu jste měli šanci soud přesvědčit během řízení.

~ podá návrh na vydání platebního rozkazu 
Všechno řádně doloží, soud ho vydá a doručí vám ho. Vy máte 15 dnů k podání odporu (laicky prakticky totéž, co odvolání). Když ho podáte, platební rozkaz se automaticky ruší, jako by nikdy nebyl a přijde proces popsaný u žaloby. A nebo se ho nepodaří doručit a stane se totéž. Protože u platebního rozkazu není tzv. fikce doručení.

Což je... co? Že si poštu nepřevezmete, ale po 10 dnech od jejího uložení se bere jako doručená. U platebních rozkazů to nejde. Třeba u rozsudků ano. Kdyby ne... nikdo by nic neplatil, všem rozhodnutím by se šlo vyhnout tak, že prostě sundáte schránku a poštu si nebudete vyzvedávat. Žádné rozhodnutí se nestane pravomocné a vy můžete za cizí konkurovat Babišovi. ...takže konkurovat Babišovi. Navíc je celkem správné, že alespoň něco nutí lidi kontrolovat, jestli mají uvedenou aktuální adresu. Je pořádnej voser potřebovat něco řešit, ale nemoct dotyčného dohledat, protože se neobtěžoval oznámit stěhování. A pak se diví, že s ním nikdo neřeší nic. 
  • 4. fáze: Exekuce
Neodvolali jste se proti rozhodnutí. Nebo jste i tak prohráli. Rozhodnutí, že máte platit, je pravomocné a vykonatelné (exekuce = výkon rozhodnutí podle exekučního řádu). Vy pořád neplatíte. Věřitel opět může poslat upomínku, ale není nutná a náklady exekuce půjdou za vámi tak jako tak. Pak podá exekuční návrh. V tu chvíli už nejde řešit, jestli je dluh po právu, k tomu byla předchozí řízení. Exekutor ani exekuční soud to posuzovat nemůžou. Dostanou rozsudek, info, že neplníte, a tradá. Vy můžete ještě podat dovolání proti rozhodnutí odvolacího soudu, ale to jednak strašně dlouho trvá a jednak nic nemění na tom, že exekuce může probíhat.

Takže onen návrh na exekuci podá věřitel exekutorovi. Ten ho předá exekučnímu (okresnímu) soudu, ten exekutora pověří, aby tento dluh vymáhal. Exekutor vám pošle výzvu, abyste do měsíce všechno zaplatili, že na nákladech vás to přijde jen na polovičku. Stále jste tedy v situaci, kdy vám majetek nikdo "nekrade". 

V případě, že ani teď neplatíte nebo nereagujete, začne vydávat exekuční příkazy a je na něm, k čemu. Obstavení účtu, zastavení nemovitosti a rozhodnutí o prodeji (trvá celkem dlouho), strhávání z platu, důchodu, může využít i vašich pohledávek u vašich dlužníků, může zabavit a pak prodat vaše věci (minimální výtěžek a málo účinné). Vy se samozřejmě můžete proti každému bránit. Že nedokážete sehnat jiné bydlení. Jste staří, nemocní, s minimálním příjmem a je to všechno, co máte. Potřebujte to k práci/léčbě/škole. Takový způsob je vzhledem k výši dluhu moc a jde to jinak. Nebo, když je to exekuce na někoho jiného ve vaší domácnosti a zabavují věci/příjmy, které podle zákona nemají. Můžete žádat i o odložení nebo zastavení exekuce, když třeba probíhá to dovolací řízení a vypadá to ve váš prospěch. No a pokud by se exekutor neměl k akci, vaše návrhy předává dál exekučnímu soudu. I když upřímně, pro boj s exekutorem je lepší si najít advokáta - a i tak to nikam nemusí vést. Někteří z nich jsou nadělení i pro věřitele.

A samozřejmě je důležité si i přiznat, jak ten dluh vznikl, přijmout, pokud za něj můžete, a místo jeho řešení neskákat do stropu, jak je nefér muset platit něco, co jste způsobili.

Takže jak vidíte, cesta od dluhu k exekuci je celkem dlouhá, nejkratší trvá pár měsíců, a když si budete dávat pozor, hlídat si adresu a platby a komunikovat, nemusí k ní ani dojít. Tedy když nejde o toho, kdo se těší na úroky a pokuty, jako nebankovní šmejdi (nebo i taková VZP, jsem ještě nezažila, že by upomínala dřív, než naskáčou krásný penále). Těm to často naopak vyhovuje. Od těch zpátečku (bohužel od VZP moc nepomůže). Však když vám banka odmítá půjčit, vono to bude míň "zlá zlá banka" a víc "neblbni, další dluh tě dorazí". 

Žádné komentáře:

Okomentovat