14.6.19

H. G. Wells - Válka světů

Originální název: The War of Worlds
Rok vydání: 1898
Český překlad: 1903
Poznámka: Četla jsem pouze v AJ

Válka světů je velice slavné a často adaptované sci-fi a každý ví, že je o útoku mimozemšťanů. Nejspíš skoro každý taky zná tu fámu, že když to běželo jako rozhlasová hra, lidi to vzali vážně, což zparodovali už i Simpsonovi. Taky je to ovšem už více než 100 let staré sci-fi a já byla docela skeptická. Kvůli žánru i kvůli možnému obsahu. No, poslední dobou ale zjišťuji, že sci-fi by nakonec mohlo být pro mě. Co tedy obsah?

Tato kniha má jednoduchý děj. Hlavní hrdina není vůbec hrdinou, ale pouhým pozorovatelem. Všimne si, že se na Marsu blýská a po deset nocí z něj míří k Zemi zelené meteority. Nic si z toho nedělá, a když jeden meteorit dopadne nedaleko, zprvu ho jen jako mnoho jiných zvědavě okukuje. Brzy ale všichni zjistí, že nejde o žádný meteorit. Je to uměle vyrobený "cylindr", jenž přilétl z Marsu i s Marťany. Zcela nehumanoidními tvory, kteří se zdají neschopní pohybu po naší planetě. Ani tehdy se však nikdo neznepokojuje... a jak bylo lidstvo nepřipravené na svého souseda, se ukáže teprve tehdy, kdy poprvé vystřelí svůj laserový paprsek a povstanou v neporazitelných bojových tripodech. Nebo ne?

Propukne panika, kolem Londýna je spousta mrtvých, marťanským paprskům a jedovatému plynu se nikdo neubrání, Marťané zjevně velmi dobře ví, co dělají. Dokonce ukáží, že se živí lidskou krví. Armáda je bezmocná, Londýn padl, stejně jako téměř i náš hrdina, když se ocitl uvězněn v poškozeném domě a hrozilo, že ho Marťané objeví. Ale opravdu byla situace tak bezvýchodná? Opravdu byli tak neporazitelní jen proto, že se vyvinuli tak, jak se lidem mohlo sotva zdát?

Mně se hrozně líbí, že nebyli a že válka světů tu doslova byla válkou světů. Nestřetly se posádky několika marťanských lodí a britská armáda, aby vybojovaly rozhodující bitvu pro lidstvo... tedy pro Londýn. Lidé Marťany porazit nemohli a brzy toho nechali. A ano, vše zůstalo v okolí Londýna, jenže vzhledem k přelomu 19. a 20. století se zbytek světa jen velmi pomalu dozvídal, že se něco děje, takže je pochopitelné, že celosvětový konflikt nenastal. Ovšem hlavně nešlo o boj, ale o střet maťanského a pozemského světa. Protože ač lidé pro Marťany při jejich dobývání nebyli víc než pro nás jsou divoká zvířata, se samotným naším světem, tak odlišným, museli jít do vážné kolize a prohráli kvůli něčemu tak základnímu jako bakterie, viry a absence pozemšťanské imunity. To jsem opravdu nečekala a přišlo mi to úžasné. 

Líbilo se mi také, že ač se lidé pokoušeli bojovat, vše jsme sledovali pohledem někoho, kdo vůbec aktivní nebyl. Kdo jen utekl, jakmile pochopil, co se děje, snažil se přežít, najít bezpečí a nebylo v jeho silách vůbec nic změnit. Proto raději poskytoval detailní svědectví od začátku do konce o útocích, o postupu Marťanů, o jejich vybavení, o svých těžkostech, jaký dopad to mělo na jeho psychiku, jak hladověl, pachtil se, uvízl v úkrytu, jak našel společnost v jednom vikáři, jak ten celou situaci nesl naprosto odlišně a jak se ho musel drsně zbavit, aby zachránil sebe. Jen jednou děj odbočil k jeho bratrovi a jeho krátkému dobrodružství, kdy při vlastním útěku pomohl dvěma ženám a panikařícími davy se prodrali až na loď, ale i jeho příběh je jen příběhem pozorovatele. Takového, který příliš nerozumí tomu, proč se to děje, neví nic o Marťanech a jen si domýšlí, takže se nedočkáme žádných detailů. 

Není to tedy typický scénář katastrofického příběhu s hrdinou v popředí, ale i přesto by se klidně dalo předstírat, že vznikl o 100 let později. Je to svěží, moderní, zajímavé, určitě aktuální i co do myšlenek na vnímání vesmíru, života ve vesmíru, hierarchie, a co do pohledu na to, jak se člověk chová ke zvířatům a přistupuje k "vlastnictví" planety. Jestli se něco dá označit za nadčasové a za dílo, které srozumitelně funguje desítky let, Válka světů je to pravé. 


Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat