10.7.19

Buť skůtr nebo koncenzus

Po velmi dlouhé době tu mám zase pětici slov či slovních spojení, která lidé často špatně používají, a tak se podíváme na to, jak se píšou správně. 

KONSENZUS
Konsenzus je prostě česky řečeno shoda. Dohoda na něčem. A protože má latinský původ, kdy con znamená společně a sentio cítit, panuje obecný konsenzus, že se nepíše koncenzus. Protože s takovým koncernem, přestože tam jde taky o cosi společného, nemá společného mnoho.

BUĎ
Tady sice nemusíme mít úplný konsenzus v tom, co tímto slovem myslíme, protože může jít jak o spojku (buď a nebo), tak o rozkazovací způsob slovesa být (Buď tam včas!), tak i o rozkazovací způsob slovesa budit (Buď mě vždycky v sedm.). Ale v každém případě má na konci vždy Ď a neexistuje forma s Ť

SKÚTR
Asi nikoho nepřekvapí, že skútr je původem cizí slovo, a tak na něj neplatí klasická pravidla pro psaní ú a ů, tedy na začátku ú, jinak ů. Toto je zkrátka jedna z výjimek, kde se píše vždy Ú. Ostatně, i na skútru byste měli jet někam po přímé linii a nemotat se v kruzích.

KDO S KOHO
Toto je známé slovní spojení, které většinou vyjadřuje, že probíhá nějaké poměřování, soutěžení. A jak jsem si našla, je to zkrácení zaniklého rčení Kdo s koho, ten toho, což znamenalo, že kdo je zjevně silnější než druhý, ten na druhého útočí. A S sem proto patří kvůli tomuto původu ze zvyku, ačkoli dle současných pravidel skloňování tomu neodpovídá.

Ale samozřejmě lze použít i kdo Z koho, pokud to není ono slovní spojení, tedy pokud opravdu máme na mysli kdo z koho/čeho. Ale napadá mě asi jen jeden podivný příklad, kdy se někdo táže na něčí biologický původ: Kdo z koho vzešel?

MARNĚ X MANĚ
I tady lze teoreticky použít obě slova, ale prakticky pouze v odlišných významech. Protože zatímco dělat něco marně znamená dělat to beze smyslu, nadarmo, bez výsledku, dělat to maně znamená dělat to jen tak, z náhlého popudu, bez konkrétního úmyslu. A ačkoli tedy je možné něco dělat maně a k tomu ještě marně, protože nejenže to děláme jen tak z nudy, ale ještě z toho nic není, je potřeba si na to dávat pozor.

1 komentář:

  1. Ani konsenzus ani maně jsem snad nikdy do věty nepoužila! (doteď) Ale co není, může být, když už jsem se je tu naučila.

    OdpovědětVymazat