3.10.20

Soudce to vyšetří a uvidíš!

Jako... v podstatě. Ale soudce nevyšetřuje. Trestní řízení je docela složité a má několik stadií. A protože v tom často bývá chaos, podíváme se dnes na ně. Jaká jsou, kdo v nich figuruje, čím začínají a čím končí. Nebudu mluvit o vazbě, protože ta může být nařízena v různých stadiích podle situace, jen čistě o oněch stadiích, když je proces s dospělým člověkem a ne mladistvým.

Trestní řízení se dělí dva hlavní úseky - přípravné řízení a řízení před soudem. Z toho se dá dovodit, že přípravné řízení má pod palcem policie a státní zástupce, řízení před soudem soud, kde už je státní zástupce jen jednou ze stran. A potom záleží, jak skončí - může přijít ještě poslední úsek, vykonávací řízení, kdy se vykonává trest. Každý z těchto úseků je ale ještě dál rozdělený.
  • Přípravné řízení
zdroj
(0. Provedení neodkladných a neopakovatelných úkonů
Samo o sobě není stadiem. Například, když je potřeba hned zasáhnout, nejde počkat, až bude na vše papír, protože by dotyčný utekl, důkaz by se zničil, nebo někdo čin právě teď páchá.)

1. Prověřování
Zahajuje se jím trestní řízení.
Policie pod dohledem státního zástupce zjišťuje, co se stalo, jestli je to trestný čin, jestli ho spáchala konkrétní osoba, kterou mohou identifikovat, jestli ta osoba je trestně odpovědná. Prostě jestli z toho něco vykřešou. Shromažďují důkazy, sepisují protokoly se svědky a poškozenými a mohou i zpovídat podezřelé. Zatím ale nikdo není z ničeho obviněný, pouze se podává vysvětlení, nikdo nepotřebuje advokáta (s výjimkou mladistvého) a pořád není nic jasné.

2. Vyšetřování
Zahajuje se vydáním usnesení o zahájení trestního stíhání konkrétní osoby, které se jí doručí (dříve se to nazývalo sdělení obvinění)
Dotyčný už tak není jen podezřelý, ale obviněný a policie pod dohledem státního zástupce vyšetřuje právě jeho. Probíhají výslechy, obviněný může mít advokáta (v některých případech musí). Má  mnohem větší práva - zejména seznámit se se spisem a vším, co proti němu mají. Dál probíhá shánění důkazů a policie se státním zástupcem dávají dohromady vše, co je potřeba pro obžalobu. A pokud si myslí, že vše mají, státní zástupce podá soudu obžalobu a tím tato fáze, stejně jako celý úsek přípravného řízení, končí.
  • Řízení před soudem
1. Před soudem prvního stupně
Zahajuje se podáním obžaloby soudu, kdy se z obviněného stává obžalovaný
Pokud není ve vazbě, technicky vzato to vypadá jako civilní soudní řízení. Jednání se jen místo jednání říká hlavní líčení (a nebo zasedání, pokud nejde o hlavní líčení), soudce v něm provádí důkazy, výslechy, obžalovaný se snaží bránit, poškození můžou nejpozději zde požadovat odškodnění (ale když to neudělají, nebo o něm soud nerozhodne, můžou to řešit i žalobou na zaplacení), pronáší se závěrečné řeči a tak. A když se tímto vším projde, soud vydá rozsudek. Kde obžalovaného buď shledá vinným, nebo ho obžaloby zprostí. Soud nikdy neshledává obžalovaného nevinným.

2. Před soudem druhého stupně
Pokud státní zástupce, obžalovaný (respektive nepravomocně odsouzený) nebo jeho rodina mají za to, že je rozsudek špatný, mohou podat odvolání hned, nebo do 8 dnů od doručení písemného rozsudku. Buď do všech výroků nebo jen některého, mohou nesouhlasit s rozhodnutím o vině, nebo se jim může nelíbit pouze trest. Odvolací soud potom rozhodne, zda rozsudek potvrdí, zda ho změní, nebo zda ho zruší a všechno vrátí soudu prvního stupně.

Pokud věc vrátí, jedná se znovu. Pokud ho změní nebo potvrdí, nebo pokud nikdo odvolání nepodá, je takový rozsudek pravomocný a z obžalovaného se stává odsouzený. Tedy pokud ho shledali vinným a uložili mu trest. 

Tím pak končí celé řízení před soudem. Tedy s výjimkou použití mimořádného opravného prostředku jako je dovolání, pokud si stále myslí, že má rozsudek chyby (ale to nemá obecně vliv na výkon onoho rozsudku)obnova řízení, když se objeví nějaká nová okolnost nebo důkaz, o nichž se při původním řízení nevědělo, a nebo stížnost pro porušení zákona, pokud se ministru spravedlnosti zdá, že byl porušen zákon.

Ne vždy, zejména u méně závažných činů, ale musí řízení projít všemi stadii. Existují totiž odklony, při jejichž použití ani nemusíte dojít před soud, někdy ani k obžalobě, a to třeba, když dojde k podmíněnému zastavení trestního stíhání, narovnání s poškozeným, dohodě o vině a trestu, odstoupení od trestního stíhání, podmíněnému odložení podání návrhu na potrestání, a nebo je celá věc jasná, proběhne zkrácené řízení, po kterém vám doručí bez hlavního líčení trestní příkaz. Ale o nich možná někdy jindy.

3 komentáře:

  1. Mě bys radši viděla zabáslého nebo na svobodě?!

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, koukám, že zahájení trestního řízení je pěkně šíleně složité. Už se nedivím, že všechno v našem státě tak trvá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi poučné a záslužné. Lidé, potažmo novináři v tom mají kongo.

    OdpovědětVymazat