7.1.24

Suzanne Collins - Aréna smrti

Originální název: The Hunger Games
Rok vydání: 2008
Český překlad: 2010

Do této série jsem vstupovala prakticky bez tušení. Když byl největší boom, naprosto jsem ji ignorovala, z popkultury jsem zachytila pouze, že se v tomto světě lidé vraždí v aréně pro zábavu, a že je tam lukostřelkyně Katniss. Zkoušela jsem i film, ale nevydržela jsem u něj. Až jsem k Vánocům dostala celou trilogii. Naštěstí byla tato trilogie vydaná znovu k desátému výročí i s dlouhým rozhovorem s autorkou, a díky němu a i díky tomu, že jsem se k příběhu dostala až jako dospělá, jsem si děj doopravdy užila. Když jsem se na něj nedívala z pozice hlavní hrdinky a hledala v něm to, z čeho autorka vycházela - historie, filozofie a reálný problém spravedlivé války, jenž se objevil částečně ve druhém a hlavně třetím díle.

Základní obrys za ty roky docela dobře prosákl do obecného povědomí. Severní Amerika se po drastické válce stala zemí Panem, kde vládne hlavní město Kapitol a ovládá železnou rukou dvanáct krajů. Pomocí mírotvůrců a přísných zákonů udržuje lid v podrobenosti, určité nevědomosti a poslušnosti, ale nejsilnější zbraní jsou nepochybně Hladové hry. Kapitol je vnímá jako bombastický svátek, pro kraje je to utrpení - každý rok vylosují v každém chlapce a děvče mezi 12 a 18 lety a pošlou je do arény bojovat s ostatními na smrt, dokud nevzejde jediný vítěz. Ten získá slávu, bohatství, v dalších ročnících místo mentora a v některých, hlavně bohatších krajích se tak často najde spousta dobrovolníků. Většinou rozhodně ne ve dvanáctém, kde právě vylosovali dvanáctiletou Prim Everdeen. Akorát, že se všechno změní, když se místo ní přihlásí její starší sestra Katniss.

Katniss z nejchudšího regionu nejchudšího kraje byla zvyklá na nedostatek, utrpení, ztráty. Aby vůbec měla se svou rodinou co k jídlu, často musela pytlačit. Musela se naučit o rodinu postarat už jako malá, když přišla o otce a její matka propadla depresím. Proto se i nyní rozhodla postarat o sestru - odejít na smrt místo ní. A i když se zdálo, že má s mizernou výživou, s protivným mentorem Haymitchem, se svou neomaleností a s o dost silnějším a společensky schopnějším konkurentem Peetou (ve hrách je stejně jako schopnosti důležité zapůsobit na Kapitolany a získávat od nich sponzorské dary využitelné v aréně) pramalou šanci hned od začátku, využívá všechny své přednosti, které ve dvanáctém kraji posbírala, zejména svou vynalézavost, lidskost a odhodlanost, a přichází na to, že to možná nebude tak beznadějné. Že by možná mohla projít arénou až do konce a třeba i s Peetou, když se s ním nakonec spřátelí a odváží se postavit zavedeným pravidlům. Jenže netuší, že i tak drobným činem, touhou přežít a zachránit i Peetu, může rozpoutat něco, co vůbec nečekala. 

Tento první díl tak má vlastně v podstatě dvě roviny. Příběh Katniss (a Peety) coby úvod do situace. Jak se žije v Panemu, jak fungují Hladové hry. A potom napínavé sledování, kdo je přežije. To bylo často hodně depresivní, prakticky dystopické, a pocity, jaké ve mně vyvolávalo, mě odradily od filmu. Nechci konzumovat média vyvolávající depresi. Celé je to naprosto šílené. Děti se vraždí, zatímco excentrický, naivní a hloupý Kapitol (kromě naopak velice prohnaných pohlavárů tahajících za nitky) jásá, obléká je do šílených kostýmů a vůbec si neuvědomuje surovou realitu. K tomu hlavní hrdinové pochází z nejchudšího kraje, který může s drobnými úpravami vyznít jako středověká zoufalá vesnice, zatímco v jiných a hlavně v Kapitolu funguje nejmodernější technika - až trochu sci-fi technika. Dál je to brutálně policejní stát. A ještě k tomu Katniss není úplně nejsympatičtější holka. Je celkem negativní samotářka, spousta věcí jí v souladu s jejím věkem nedochází, neumí jednat s lidmi. Alespoň Peeta je oproti ní velký sympaťák a Haymitch, ač nesnesitelný alkoholik, má nenápadně naznačenou hloubku a mazanost (čímž si mě od začátku získal)

Nicméně to neznamená, že je tato rovina špatná. Všechno vyznívá negativně naprosto úmyslně. Je to skvěle poskládané dohromady, funguje to, systém, osobnosti a chování postav mají své důvody a smysl. Spousta drobností se dřív nebo později (třeba i v dalších dílech) rozvine. Všechno má své místo. Také všechno rychle odsýpá. Autorka se moc nezdržovala, nerozepisovala - skvělá volba. Ostatně i jak Katniss všechno štve, ničemu nevěří, ke všemu je protivná a podkopává vlastní šance mýlkami v odhadu, je mi nakonec sympatické. Ohromné plus - prakticky neřeší kluky. Není to žádná romantická záležitost, celý vztah s Peetou je jen habaďůra, která jim měla pomoct k vítězství, a zasela mezi ně konflikt, když na ni nebyli připravení a nebyli na stejné vlně. Jediná věc, jaká mi na této rovině vadí, jsou proto mutanti. Tedy zmutovaná zvířata využívaná Kapitolem ve hrách i případných bojích. Vyzněli hrozně přitaženě, dětsky, skřípalo to. Spousta druhů se dala nahradit normálními, třeba i trénovanými zvířaty (nebo s drobným výmyslem, třeba místo geneticky upravených sršánů normální sršni, jejichž jed bude v universu Panemu silně neurotoxický) a někdy se dali i škrtnout. Jo a sem tam zněl dost podivně překlad pojmů a napadl mě lepší, což je prkotina.

Druhá rovina je pak něco, co bych asi ani nevnímala, kdybych tuto knihu četla v pubertě a méně se soustředila na to, co Katniss neříká, čeho si nevšímá, ale co jde perfektně vyčíst. Přesně to, co se autorka snažila prozkoumat, tedy udržování moci, práce s vlivem nad davy, oprávněnost válčení a útočení, cena následků. A vedle toho hlavně, což mě bavilo nejvíc, drobné střípky jednání a vystupování postav, které na pozadí, aniž by to muselo být jakkoli rozvedeno textem, skládají hodně komplexní charaktery a dokreslují celý zbytek Panemu. V tomto dílu jde hlavně o obyvatele dvanáctého kraje, Haymitche, vizážistu Cinnu. Díky tomu vznikne přesný, barevný, různorodý, živý obraz o světě, o němž čtu, díky tomu si dovedu připadat, jako bych byla v něm, a to ne najednou zmateně nacpaná do scény (...Malazská kniha...), nýbrž jeho přirozenou součástí. Málokdy se mi scéna zdála jako jednolitá masa "dobrých" a "zlých". Vidím rozmanitost každého kraje i značnou, byť sotva naznačenou rozmanitost Kapitolu, na první pohled prostě zvráceného, na další mnohem zajímavějšího. Za tohle autorce opravdu tleskám a ač film mě vážně nebavil, chápu, proč kniha vyvolala takové haló. 

Mé hodnocení:


>>Ostatní díly Her o život<<

Žádné komentáře:

Okomentovat