7.4.24

Elísabet Benavent - Dokonalá pohádka

Originální název: Un cuento perfecto
Rok vydání: 2020
Český překlad: 2023

Tuto knihu jsem dostala od Dobrovského a už obálka mě moc nenadchla. Z dobrého důvodu. Je hodně dlouhá, přičemž asi 300 stran tvoří "jsou na sebe nadržení, ale nechtějí mít penetrativní sex (graficky popsáno)", "mají penetrativní sex a nic víc se neděje (graficky popsáno)" a "mají penetrativní sex, ale nechtějí spolu zůstat (graficky popsáno)". A to je vlastně strašně nudné. 

Margot je dědička hotelového impéria s vazbami na španělskou aristokracii, která ale není spokojená se svým životem, protože neví, co chce, vždycky dělala jen to, co se od ní očekává, a tak uteče přímo od oltáře, kde čeká její dokonalý princ. Skandál jde zahojit do baru, kde potká barmana Davida. O pět let mladšího, nevázaného, šíleného, trochu vystrašeného z opravdových vztahů, preferujícího být v závěsu, chudého snílka. Přičemž s ním se právě rozešla přítelkyně, do níž byl úplný blázen. Což by ještě nemuselo nic znamenat, jenže když si na baru Margotina sestra zapomene mobil, Margot ho druhý den vyzvedne, náhodou je svědkem scény mezi Davidem a jeho ex a on ji představí jako svou novou známost, rychle se mezi nimi vyklube šílený plán.

Budou předstírat, že jsou pár, aby žárlila a vzala Davida zpátky, a trávení času s rozjetým Davidem Margot umožní trochu se uvolnit a rozebrat, jak by se mohla vrátit ke snoubenci. Ačkoli se vlastně neznají, přijde jim to jako skvělá možnost. Oba na sebe působí hrozně smutně, oba mají romantickou duši a oběma připadá, že ten druhý jim nejen rozumí, ale dokázal by je nasměrovat k poztráceným dílkům skládačky. S takovou nakonec odjedou na dlouhou dovolenou do Řecka. Jako kamarádi. Jenomže slunečné pláže, atraktivní společnost, nezvažování důsledků, je nemůžou nechat jen kamarády. Plán vrátit se ke svým bývalým je stále ve hře, stále chtějí svou dokonalou pohádku, ovšem co když pohádky neexistují?

Popsaný začátek nepůsobil zrovna špatně. Margot, která se trochu pozdě a za nevhodných okolností začala hledat, dynamika její odporně bohaté a ztřeštěné rodiny, spousta svérázných postaviček, na okraji i svérázné problémy jejích sester, mě dokonce zaujaly. Z počátku i David, protože jeho postava působila úplně jako oblíbený Owen Hendricks z Recruit. I jejich trochu klišé zápletka, budeme se vydávat za pár, aby nás naši ex chtěli zpátky, strašná blbost a romcomová nuďárna, byla díky jejich osobnostem docela fajn. Když se třeba Margot snažila naučit Davida lepšímu vystupování a prezentaci, aby se konečně vyhrabal ze své stagnace, a on ji donutit, aby se odvázala. Nevadilo ani vědět dopředu, jak jejich slib o kamarádství nevydrží, protože to, že spolu začnou spát a nakonec se do sebe zamilují, každý čekal. Obvykle podstata takových zápletek. Ale pak se to zvrhlo.

Po prvních asi sto stranách, kdy autorka představovala světy Davida a Margot, po odletu do Řecka, se děj na skoro celý zbytek knihy scvrknul vlastně pouze do sexu. Asi sto stran řešili, jestli se spolu v Řecku vyspat nebo nevyspat. Dlouhé odstavce nadrženého fňukání, postupně za doprovodu všemožných sexuálních praktik, po jakých se mohli ještě tvářit, jak "doopravdy" se spolu zatím nevyspali, tak se to nepočítá. "Děj" zajišťovaly jen změny v tom, kde to dělají a jestli se před tím pohádali nebo jedli. Potom přišlo dvě stě stran porna, postupně přehoupnutého do porna se vzdycháním, jak spolu nemůžou chodit, protože jejich nevyvážený vztah by nevydržel, jim by to zlámalo srdce, a chtějí se přece vrátit k ex. Pořád dokola. Někam dorazili, najedli se, napili se, rozdali si to, fňukali, že to brzy skončí a Idoia tohle a Philippe tamto, odešli jinam a znovu. Pořád totéž, pořád graficky, už hodně, hodně nudně. Místo aby to působilo sexy nebo jakkoli, jak autorka zamýšlela, čtenář si zoufá a postavy myslí rozkrokem. Celou hlavní část knihy.

Na to přišel závěr, trochu matoucí. Konečně se rozešli, jak se domluvili, aby vyřešili situaci s bývalými. Načež pohádka kompletně skončila docela nečekanou cestou. Jenomže pak najednou přišly kapitoly s druhou verzí konce, kde pohádka zůstala pohádkou, jen ne dokonalou. Nebylo přitom úplně šťastně naznačené, že to má být alternativní konec a čtenář si má sám vybrat, kterému dá přednost. 

K tomu autorka párkrát použila dost zvláštní zmínky. Dokonalý sex třeba přirovnávala ke znělce z Disneyovek. Nevím jak vy, já si u Disney představím děti, ne porno. Několikrát zmiňovala dětskou kolínskou. Což je možná chyba překladu, protože ani ve Španělsku snad děti nepoužívají kolínskou. A pak taky byla velice posedlá Kardashianovými, které předkládala jako vrchol bohaté elity a modernosti, přestože část hlavních postav měla být v podstatě španělskou aristokracií a bohatými hotelovými moguly, takoví by si asi sedali na zadek zrovna z přifouknutých reality show celebrit. Prostě po slibném začátku působila snaha přelouskat tuto knihu spíš jako otravná námaha než zábava.

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat