9.6.24

Heather Chavez - Tři dny do pekla

Originální název: No Bad Deed
Rok vydání: 2020
Český překlad: 2021

Další kniha z nálože dárků od Dobrovského byl thriller a nebyl úplně špatný. Popisoval tři dny plné manipulací, lží, připravovaných podvodů, které hlavní postavu Cassie měly stáhnout do naprostého pekla. Jenom se to trochu moc zamotalo.

Cassie po cestě z práce náhodou minula brutální potyčku obrovského muže a jeho přítelkyně. Neváhala, zasáhla a ač ji vyděsil slovy "Když ji necháš zemřít, nechám tě naživu", k jejímu překvapení ho dohnala k útěku a sanitka dorazila včas. Jenže on jí stačil ukrást auto se všemi doklady, tudíž zjistil její jméno, její děti, její adresu, a i podle policie je to někdo, koho je třeba se bát. Má na triku už svou předchozí manželku a teď se chtěl zbavit i přítelkyně. 

K těmto očekávaným strachům se navíc hned příštího večera roztočil naprosto šílený kolotoč. Během halloweenského koledování zmizel Cassiin manžel Sam poté, co se bavil s neznámou ženou. Jistě, byl poslední dobou divný, ale opravdu beze slova opustil rodinu, aby odešel za milenkou? Nebo za tím může stát onen agresivní vrah? Cassie se rozhodne pátrat po Samovi i na vlastní pěst a naráží na jednu podivnou stopu, která po důkladnějším zkoumání tak docela nesedí s těmi ostatními, za druhou. Nejdřív se zdá, že Sam měl poměr, dokonce že byl zapletený do problému se svou studentkou, a že včerejší útočník, oběť a Cassie do sebe zapadli jen náhodou. Jenomže potom začnou vyplouvat na povrch další skutečnosti. Cassie začne odhalovat, jak skoro nic, co se kolem ní děje, se neděje jen tak, jak jí všichni lžou, jako by se ji snažili připravit o rozum a nejen o rozum. Pochopí, že buď rozplete naprosto šílenou konspiraci a očistí sebe i Sama, a nebo podlehne smrtelnému nebezpečí, o němž sice ví, jen pořád nemůže přijít na to, odkud vyletí. 

Takže jsem při čtení procházela různými stadii toho, jestli se mi kniha líbí, jestli ji kritizuji, jestli mi přijde její směřování zajímavé, nebo jestli vůbec chápu, co se sakra děje. Začátek byl nejednoznačný. Zmizel Sam, všichni se chovali, jako že má zjevně milenku, dospělou nebo nezletilou, ale nikdo se nechtěl vymáčknout s jedinou informací. Ať už Cassie zpovídala jeho přátele, kolegy, sousedy, kohokoli, kdo kdy prošel kolem, i kdo neměl s útokem na ni nic společného, každý házel vágní věty a snažil se neříct ani bú. Do toho šílenec, s nímž předchozí noc Cassie zkřížila cestu a slíbil jí smrt, ukradl Samovo auto, Sam nemohl projíždět město s milenkou, údajně jeho SMS zprávy tím pádem nedávaly smysl, i tak to všechny nechávalo v naprostém klidu. Rozčilovalo mě, jak se všichni chovali otupěle až tupě, když šlo evidentně o nebezpečnou situaci, a raději řešili, zda zraní něčí osobní city, místo řádícího vraha. I postavy, které k tomu neměly důvod ani podle pozdějšího odhalení. 

Potom to začalo vypadat na zneužívání pozice učitele a obtěžování studentek jako důvod, proč Sam zmizel, a nadchlo mě to. Znamenalo by to sledovat takový zločin z pozice manželky obviněného, a to je neobvyklé. Protože je to taky oběť, jen jiným způsobem, a na rozdíl od studentek má pochopitelně tendenci být na manželově straně. Načež se ukázalo, že tato obvinění jsou jen součást manipulací směřujících ke zničení Cassiiny rodiny a zase se vše vrátilo k dospělé milence, z níž se vyklubala ona zachráněná žena, s níž ale Sam údajně neutekl a nikdy ani nechtěl. I to mě docela zaujalo, znělo to jako šílená telenovela, jenže to taky bylo napínavé. Vyvolávalo to otázku za otázkou, hlavně proč se někdo tak důkladně snaží Cassie rozložit, a já byla zvědavá na odpovědi.

Ty následně autorka začala dávkovat, nicméně ve strašlivě zamotaném klubku. Ve třech čtvrtinách měl šílený vrah jít jak po napadené ženě tak po Cassie, protože odpovídaly jeho typu, Cassie se ke všemu "předčasně" připletla úplnou náhodou a napadená byla úplnou náhodou Samovou milenkou. Příliš mnoho podezřele nesouvisejících náhod. Uklidňovalo mě, že ještě zbývá kus knihy, a tak nejspíš ještě zvrat. Na druhou stranu by jenom hromada náhod byla méně komplikovaná než onen zvrat a přidalo se rozčilování nad chováním Cassie. Samovo zmizení, podezřelá setkání, útoky samozřejmě vyšetřovala i policie. Ovšem Cassie odmítala spolupracovat, vrhla se do vlastního vyšetřování. Ačkoli netušila, co dělá, naopak vršila jednu chybu na druhou, nebyla ani trochu opatrná, ani v nejhorším ji nenapadlo počkat na policii nebo s ní komunikovat, a ještě se hrozně divila, jak působí podezřele. To už byla na profackování. Taky působilo zvláštně, jak celé drama rozjela, když usnula o halloweenském večeru, zděsila se, jak ji manžel neprobudil, ačkoli s ní po návratu z koledování chtěl nutně mluvit, viděla u domu jeho auto, a okamžitě hystericky vyletěla hledat ho ven, aniž by se podívala, jestli vlastně nesedí doma, nebo zkoumala všechny divné věci, co doma náhle byly. 

A pak přišel závěr. Vyvrcholení, hlavní akce, fyzický boj o život, docela klasický thrillerový prvek, a finální zvrat. Vysvětlení celé záhady, toho, jak spolu všechny postavy souvisí, motivů vraha a toho, kdo vůbec byl skutečný vrah, násilník, podvodník, a kdo byl jen zmanipulovaný, aby tak vypadal. Hrozně překombinované, protože se vylouplo asi deset postav, kdy každá s každou nějak souvisela kvůli dvacet let starým událostem, všechno se proplétalo, aniž by o tom věděly víc než dvě postavy najednou, vůbec nic, co se za celou dobu stalo, vlastně nikdy nebyla náhoda, každý byl s každým pokrevně nebo adoptivně příbuzný a všichni byli naprosto na palici. 

Byl to tedy docela kolotoč a vlastně mě to mrzí. Protože řemeslně to bylo dobře napsané. Styl, způsob vyjadřování postav, se četlo dobře. Krátké kapitoly, které rychle odsýpaly, žádné dlouhé rozkecávání v popisech a úvodech scén, všechno, co se dělo, bylo pro děj důležité. Bylo tam i pár svérázných postaviček, snadno oblíbitelných postav, nakonec i Cassie až na tu brutální neopatrnost byla realisticky popsanou matkou s rodinou v ohrožení uprostřed nepochopitelného chaosu. I celý nápad, kdy hlavní postavu hodíme doprostřed rozjetého vlaku mířícího proti jejímu životu a necháme ji odhalovat, co se děje, když vůbec nic nedává smysl a každý druhý se jí snaží něco nakecat, aby ji zlikvidovali, mě moc bavil. Rozhodně to bylo napínavé, zajímalo mě, co se bude dít dál, nešlo zrovna odhadnout, kdo přežije, nebo vůbec cokoli. Ale proč tak komplikovaně? Odstranit aspoň tři stupně toho pomotaného propojení by nebylo od věci.

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat