12.10.24

W. P. Blatty - Exorcista

Originální název: The Exorcist
Rok vydání: 1971
Český překlad: 1992

Velmi slavný film Vymítač ďábla jsem viděla asi dvakrát, viděla jsem i jeho pokračování, ale úplně mě nenadchl. Proto jsem si koupila tuto knihu s nadějí, že příběh víc rozvine a ten mě tak víc zaujme. Klasický příběh o posedlosti démonem a jeho vymítání z obyčejného dítěte. Částečně se to stalo i ne. 

Úspěšná herečka Chris končí natáčení ve Washingtonu D. C., kde aktuálně žije se svou dvanáctiletou dcerou Regan. Má naběhnuto na velmi úspěšnou kariéru. Točí se kolem ní hromada důležitých lidí, dokonce jí nabídli režírování. Jenže to všechno přeruší, když se Regan jednoho dne začne chovat zvláštně. V noci se začne ozývat klepání, v pokoji Regan se hýbe nábytek, Regan je odtažitá, unavená, vzdorovitá, vulgární, jak nikdy nebývala. Vždycky totiž byla veselé sluníčko. Chris ji tedy vezme za lékaři, odborníky na neurologii, zvažuje různá psychiatrická onemocnění, jenže všichni jsou bezradní. S dívkou vlastně nic diagnostikovatelně špatně není a oni jen odhadují, které léky by snad mohly pomoci.

Jenže situace rychle graduje. V Chrisině domě začne docházet k mnohem horším a šílenějším úkazům, které už nejde připsat jen nemoci. Pod Reganiným oknem je nalezen mrtvý režisér, s nímž byla Regan v jednu chvíli sama doma. Z Regan se ozývají děsivé hlasy a Chris si je jistá, že jejich dům obsadil ďábel. Proto kontaktuje své známé z blízké jezuitské koleje a psychiatra otce Karrase, jenž ale silně bojuje se znovunalezením své víry, se zoufalou prosbou - provést exorcismus, jinak Regan zemře.

Nemůžu říct, že se mi tohle nelíbilo. V podstatě je to klasický horor, tedy ze současného pohledu, v době svého vzniku to byla nepochybně bomba. Dějově je velice jednoduchý. Démon posedne Regan, její matka pomalu přichází na to, že všechny podivnosti nejsou nemoc, ale nadpřirozeno, a potom shání pomoc u jezuitů. A proto zároveň kniha sleduje i konkrétního kněžího, který bude v té pomoci hrát hlavní roli, a rozebírá jeho špatný psychický stav a boj se ztrátou víry. Protože protagonista v takové situaci je rozhodně zajímavější než pevně přesvědčený, neoblomný kněz. Přináší napětí, jestli bude stačit nebo se v rozhodujícím okamžiku zlomí a stejně jako u Regan i Chris u něj jde o boj za vykoupením nebo zatracením. 

Pozitivní také byla spousta sympatických postav. Karras v první řadě. Ač řádový kněží, měl smysl pro humor a sarkasmus, k tomu byl i psychiatr a sledovat skrze něj, jak funguje vztah církve jeho doby k údajným démonům, psychickým nemocem a exorcismu, bylo stejně zajímavé, jako jeho přístup k ostatním postavám. Vlastně mi ani vůbec nevadí jeho časté sebezpytování, i do toho se dalo docela vžít. Nebo vtipný otec Dyer, svérázní správci Engstromovi s vlastní rodinnou krizí. S Chris už to bylo horší, ale myslím, že velmi poplatné době. Tedy její neustálé zpochybňování autorit prostřednictvím provolávání, jak je asi hloupá ženská, ale vůbec neví, proč co dělají a proč nedělají něco jiného. Sice se dlouho upínala špatným směrem, nicméně pochopitelně zuřivě hledala odpovědi, a ač je vina úplně jinde než na ní, že inteligentní žena tehdy autority otravovala ještě víc než dneska a musela se dělat hloupou, usměvavou rohožkou, aby ji neodmávli jako hysterku, tak trochu mě frustrovala. Proto jsem s ní bojovala, než se mi takový realismus začal zdát sympatickým. Celkově byla dost znát doba a společenské postavení postav z celkového ladění, z nekonkrétního dojmu, jaký kniha vyvolávala. A i to nakonec bylo dobré. 

Na druhou stranu mě hrozně otravovala postava detektiva Kindermana vyšetřujícího režisérovu smrt a neustále se motajícího kolem Chris a Karrase. Vystupoval a mluvil roztěkaně, roztahaně, často jsem ani nechápala, co to říká, a i když bylo zjevné, kam míří a jak se takovým zmatkem snaží dosáhnout vytěžení informací, prostě otravoval. Zdržoval od zajímavého a působil jako nepovedený Colombo.

A druhé negativum bylo naprosto nedostatečné vysvětlení, proč k posednutí došlo. Kniha skoro vůbec nepracovala s tím, proč Pazuzu (skoro neznatelně zmíněný jen v první kapitole) a s jeho spojením s otcem Merrinem, jenž nakonec vedl vymítání. Pozadí samotného zla a "hlavního záporáka" skoro vůbec nerozpracovala. Chápu, nebyl to úplně účel, kniha se zaměřovala na Karrasův boj s jeho vírou a rozpad Chris, na němž ukazovala, jak posednutí ovlivní i blízké posednutného a že šťastný konec může být velmi specifický. Ovšem to mi nestačilo.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat