25.11.13

Sidney Sheldon - Hněv andělů

Originální název: Rage of Angels
Rok vydání: 1991
Český překlad: 1993

Hněv andělů je ukázkový příklad toho, co se stane, když se výborný nápad moc dobře nevytěží. A nebo jak se z něj vyloupne něco úplně jiného, což je vážně škoda. Nechala jsem se zlákat na tuto knihu (kterou jsem si jen půjčila a jsem docela ráda, že za ni tak neutrácela) proto, že slibovala "právnickou přestřelku". Tedy mladou právničku, jejíž život se pořádně přetočí, když se zaplete s mafií. Jenže věci brzy spadly někam jinam a červenou knihovnu ráda nemám. 

Jennifer Parker právě skončila školu a celá její budoucnost leží v zaměstnání v kanceláři návladního v New Yorku. Jennifer složí zkoušku, on ji opravdu zaměstná a ještě ten den ji vezme k soudu, kde se koná proces se zetěm mafiánského bosse, Michaelem Morettim. Celý proces závisí na jediném svědkovi, který Morettiho zradil. Jennifer je nadšená, snaží se udělat na nového šéfa dojem, splnit každé jeho přání, a tak bez mrknutí oka převezme od muže postávajícího o přestávce v jeho skupině obálku a uposlechne jeho instrukce, aby ji dala svědkovi. Jak se ale ukáže, obálka je obyčejná výhružka od Morettiho a svědek odmítne spolupracovat. Proces je u konce, Moretti propuštěn a Jennifer čelí obvinění, že pracuje pro mafii, které nedokáže vyvrátit. Jen šťastná náhoda, tedy že advokát Adam Warner odmítne schválit její vyškrtnutí ze seznamu advokátů, protože proti ní není dost důkazů, zajistí, že může pokračovat ve své práci. Jenže nemá peníze ani pověst a skončí v maličké otlučené kanceláři se soukromým detektivem a výběrčím zástav.

Naštěstí Adama Jennifer zaujala víc, a tak několikrát svým klientům doporučil její služby. A když dokázala obhájit obviněného ze sledované vraždy, stala se dokonce slavnou. Spolu se soukromým detektivem Kenem se přestěhovala do lepších kanceláří a její právní živnost vzkvétala. Advokáti a soudci se s ní najednou chtěli setkávat, několikrát se sešla s Adamem, ze společných večeří se stal milostný poměr. Její kariéra přitom neušla ani Morettimu, a jak sledoval její vzestup, rozhodl se, že přesně takovou profesionálku pro své aktivity potřebuje. Bohužel, po několika osobních karambolech Jennifer nakonec nedokázala okouzlujícímu mafiánovi odolat. Zaplétala se stále víc do jeho Organizace, až se dostala do kritického bodu, v němž nemohla couvnout a zároveň rozhodovala o životě jak Morettiho, tak Adama. A hlavně o svém vlastním.

Chyba tedy byla hlavně v tom, že jsem očekávala právní a mafiánské drama. Kdyby přebal rovnou slíbil příběh ženy, které nic nevychází tak, jak by si přála, a ona se s tím snaží poprat, věděla bych, na čem jsem. A věřím, že spoustu čtenářů to osloví. Příběh Jennifer je docela silný, její ztráta nejdřív Adama, potom ztráta syna, poměrně překvapivé zvraty, například s Adamovou manželkou, to upoutalo. Mě k tomu upoutalo i něco jiného, co se odehrávalo hlavně v první části knihy. Jde o soudy, jimiž prošla. Sheldon poměrně detailně popsal, kdo tam řízení vyhrává a prohrává, a jen mě utvrdil v přesvědčení, že rozhodování laické poroty v tak vážných trestních věcech není správné, protože spravedlnost má být slepá, ale dvanáct laiků slepých není. A hlavně krásně ukazoval, jak nerozhodují na základě skutečnosti, ale na základě pohádek obhájce nebo žalobce, na základě toho, kdo jim podá víc emocí, kdo je bude méně nudit. Což mě bavilo číst.

Potom však Jennifer zbohatla, její život se kromě práce začal točit okolo sexu s Adamem, pak okolo sexu s Michaelem, a pak přišlo dětství jejího syna, s nímž v druhé části často vedla neuvěřitelně špatně napsané dialogy. Autor netuší, jak se dítě vyjadřuje, a že knižní výrazy na začátku každé věty asi nebudou to pravé. S tím si může podat ruku i slovosled, o překlepech a uvozovkách kdekoli ani nemluvím. A bohužel i špatný "střih", který je místy příliš strohý a přeskakování k dalším scénám není řešeno zrovna ideálně. V jednu chvíli se zasekl a v dalším odstavci už psal o něčem úplně jiném. Bez jakéhokoli závěru nebo úvodu. Ani s postavami si dlouho nevydržel hrát, neboť z Jennifer chvílemi dělal sexuální mašinu, která nedokáže rozhodnout zdravým rozumem, a z Adama zase boha, jenž dorazí do Mexika a tamější drogový trh najednou skomírá.

Naštěstí to ale brzy opět začal zachraňovat děj, protože čím blíž byl konec a čím víc se utahovala smyčka kolem Jennifer a Michaela a zároveň kolem nutnosti Adama rozhodnout se, tím napínavější spád to chytilo a tím akčnější kapitoly byly. Zkrátka už šlo doopravdy o život. Jen je škoda, že to tak autor nedokázal udržet po celou dobu a že si se svým poměrně rozsáhlým pětisetstránkovým dílem nedal větší práci a nedoladil detaily. Či spíše nevěnoval detailům pozornost. Hněv andělů bych pak mohla doporučit. Takhle říkám ne. A nebo od nich nečekejte zázraky. Asi to nejde, když se hněvají.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat