29.8.14

S kýblem na hlavě jsem král internetu

Sešity A5 jsou o celých 5 mm delší, než před čtyřmi lety. Zajímavá zpráva, že. A všechny to zajímá úplně stejně, jako že vy jste si na sebe vylili kýbl studený vody. Vlastně jsem si nejednou myla vlasy ve studené sprše, není to ve svém důsledku totéž? V mnoha případech bohužel je. A ještě o něco užitečnější, protože mi nebudou smrdět.
Aneb jak se ze zajímavého nápadu stala bezduchá zábava, z níž ten duch vyprchal ale hodně rychle.

Jak jsem se dočetla, jde o to, že je potřeba zkoumat ALS, což je amyotrofická laterální skleróza, tedy nemoc, která vás ve zkratce zničí tím, že vám znemožní ovládat své tělo. Což jen nepochybně pravda, protože zatím je to nemoc nevyléčitelná. No a protože béčková celebrita je populárnější než áčková laboratoř, je jasné, kdo má víc peněz a kdo musí hledat sponzora, tak někoho asi napadlo, že povědomí o této nemoci a vybírání peněz na výzkum rozšíří do světa tím, že udělá na videu nějakou ptákovinu. To totiž funguje vždycky a zabralo to i tady.

Pak se začala podobná videa šířit i se svými pravidly. Tedy konkrétně - vyliješ si na hlavu kýbl vody s ledem, dáš jen deset dolarů, nevyliješ, dáš stovku. A pak do toho dle svého úsudku uvrtáš další libovolné lidi. Potud nic, co stojí za pitvání. Jenže už je to nějaká doba, co to "letí", a já v tom nacházím víc a víc problémů. Ne v myšlence samotné, to ne, když chce někdo přispívat na cokoli, ať to dělá, ale v provedení.

Nechci mluvit o samotném zviditelňování toho, že zrovna já přispěju a všichni zírejte. U obyčejného člověka to má stejný význam, jako že na chodníku za svítání posbírá psí hovínka - všechny zajímá jen to, že tam nejsou, a ne, kdo to udělal, a u celebrity to opravdu je na první pohled snaha zvýšit svou popularitu a vylepšit si obraz. Ale to je skoro cokoli, co taková celebrita dělá, a všem krom bulváru je to putna. U Marty Kubišové se nikdo nepozastaví a u Biebra pomůže ke zlepšení pověsti jen eutanázie. Chci mluvit o tom, jak mohutně se tahle výzva rozrostla, jak začala být nepochybně nezřídka vnímaná a jak se z ní charitativní účel vypařuje i přes nízké srpnové teploty.

Předně moc nechápu, co má vylévání ledové vody společného se sklerózou. Jako že vám na chvíli taky ztuhnou svaly? Možná, leda pokud si někdo připraví vlažnou, ze které smrtící chlad neudělá za těch pár vteřin ani kýbl ledu, asi ne a asi to nikdo nepozná. Ale pořád mi ta souvislost uniká. Pak taky nechápu, proč zrovna čistá voda, protože plýtvání tady není pojem moralistů, ale fakt. Sice v kontextu jednotek ne tak markantní, ostatně, když jsem včera uklízela, co nemůže přijít do myčky, taky jsem z rovna nešetřila, ale je. A navíc při mytí se aspoň plýtvá k něčemu nutnému, ne k zahlcení internetu. Ale dobře, upoutá vždycky ta největší kravina a místo vylitého kýblu napustíme třeba bazén, to není to, co mě na masovém rozšíření téhle výzvy štve. Jen trošku zaráží.

Opravdu mě ale štve, že silně pochybuju, že každý jouda, který natočil na svůj sonáč videjko a uploudnul to na túbko, splní, co po něm původně výzva chtěla. Nebo že aspoň tuší, že po něm něco chtěla.

Ne, že by se bylo proč divit. Já nejsem na sociálních sítích a nemám žádné pitomé kamarády, kteří by to považovali za vrchol zábavy a nominovali mě. Navíc odmítám veškeré výzvy, a radši než videa a klipy mám úplně staromódní články. Se zajímavým tématem. Viděla jsem to tedy poprvé na 9gagu a vážně jsem si myslela, že jde jen o nějakou virální soutěž "kdo ze sebe udělá větší dobytek staročesky". Pak jsem se ale dočetla, že ve skutečnosti se jedná o kamuflovanou dobročinnost, ke které úspěšný absolvent kyblíkové akademie přes ta videa veřejně nutí další. Ne, že by je tedy úplně nutil, ale znáte to. Řekne, že to mají udělat Karel, Pepa a královna Alžběta, a protože Karel má angínu a Alžběta úroveň, Pepa bude na dva dny hrdina půlky vesnice, co je lepčí, než nějaká královna někde z tramtárie. To bylo první překvapení.

A další věc, proč se vynechání původního smyslu tak moc nedivím, je, že když jsem pro účely tohoto článku hledala, jestli existuje i nějaké české konto, nebo se to všechno posílá na americké, nenašla jsem konto vůbec žádné. Říká se, že google ví všechno, ale na celé první straně byly odkazy jen k videím, jak se polévají herci a zpěváci, o kterých jsem do té doby většinou ani neslyšela, ale konkrétní údaj nikde (já vím, že kdybych hledala důkladně, tak bych našla, ale pointa není v prolézání celého internetu). A pokud já hledala účelově, pochybuju, že kdo nehledá vůbec, pochodí lépe. A na neznámé konto něco pošle.

S tím navíc souvisí další věc - příspěvek. Údajně deset nebo sto dolarů, podle konkrétní akce. Nejspíš žádný problém pro bohaté. A asi ani žádný problém pro Američany. Ale když takhle švihlí kamarádi ze základky nominují svou známou třináctiletou Jitushku, která poprosí úpa súpa besfrend Qačííík, aby ji natočila na její pfoun za many od fotra, půjde tahle Jitushka do banky, aby vyměnila své kapesné ve výši dvou stovek na dolary a poslala je na výzkum? Nebo pokud tedy české konto existuje, tak udělá to i bez toho převodu? A udělá to Pepa? Nebo kdokoli z těch, kteří se nadšeně polévají a nahrávají od facebooku po zkouknito?

Pokud ne, je to samoúčelný trapas se snahou být chvíli hvězda. A bohužel bych si klidně vsadila, že nemálo zúčastněných to tak pojalo. Žádný příspěvek, žádné hledání informací, prostě jen uděláme bordel, zlejem se pro jednou vodou, všichni se budem děsně smát jak jsem cool v obou významech a pak si počkáme, až někdo přijde s něčím dalším. Třeba až Jigsaw vyhlásí jab challenge.

K žádné jiné výzvě natáčené pro srandu na internet jsem neměla nic, i když bych se toho neúčastnila. To je fakt. Ale tady mě prostě naštvalo, že se dobročinností zaštiťují všichni, kdo se chtějí jen zviditelnit, kdo třeba vůbec nepřispějí nebo ani neví, že by měli, a ve skutečnosti jde jen zase o něco, co žádný smysl nemá.

Nemám za zlé nepřispívání na jakýkoli účel. Já to taky nedělám. Nevydělávám, peněz nemám dost, předně chci uspokojit mé potřeby před darováním bez protihodnoty (jednou jsem dala něco bezdomovci a koupila si magnetku, ale to se nepočítá a gratulace za to nevyžaduji) a kdo je na tom stejně, nevyčítám mu to. Ale nikdy bych se proto nezapojila do něčeho, co s darováním tak úzce souvisí, aniž bych se tím pak zabývala dál. Bohužel, ne každý to tak vidí a je smůla, že k upozornění na myšlenku je potřeba blbnout s nebezpečím, že blbnutí převezmou ostatní už bez myšlenky a udělají z něj něco tak pitomýho, že čekám, že příště už to bude muset být minimálně krev. Nebo moč. Dle preferencí.


Žádné komentáře:

Okomentovat