21.8.14

Věz, že to věž

A viz, že ne zkratka! Opravdu, ani viz, ani věz a ani viď nejsou žádné zkratky, takže za ně už nikdo nikdy nepište tečku, pokud to není na konci věty! Neexistuje viz. strana 60! Leda viz str. 60. Že se tomu divíte? A zkratka čeho to, pěkně prosím, je? Vyndej inhalátoru zátku? Nebo si ho vraž do zadku? Divné. Proto, že je to prachobyčejné sloveso v rozkazovacím tvaru. To je ale věda, co?

VIZ je tvar slovesa VIDĚT v druhé osobě rozkazovacího způsobu.
1. -nemáme-
2. ty VIZ
3. -nemáme

1. my VIZME
2. vy VIZTE
3. -nemáme-
Jak vidíte, nejde o žádnou zkratku. Pak by tvary vizme a vizte absolutně nedávaly smysl a nebo by muselo existovat atdme. či apodte.

VĚZ je tvar slovesa VĚDĚT v druhé osobě rozkazovacího způsobu.
1. -nemáme-
2. ty VĚZ
3. -nemáme-

1. my VĚZME
2. vy VĚZTE
3. -nemáme-
Opět nádherná ukázka toho, že to zkrátka není zkratka, ale úplně normální hlavní silnice. Nebo snad nepoužíváte poslyš nebo pověz? A zkracují snad něco delšího?

Jen VIĎ je na tom trochu jinak. Je sice odvozeno od vím, ale v současnosti se používá jako CITOSLOVCE. I když to není nejsprávnější označení, protože citoslovce jsou neohebné, kdežto viď lze časovat stejně, jako rozkazovací způsob. Nevyjadřuje však žádnou činnost, ale očekávaný souhlas.
To se ale povedlo, viď?
Ještě nechceme jet domů, viďte?
Dá se také nahradit známými citoslovci a zvoláními jako žejo?, že?, nemám pravdu?, co? a často slouží jako pekelná slovní vycpávka v rozhovoru, viď, protože se dá použít v pravidelném rytmu, viď, abych jako dal důraz, viď, a cpal to jako přímo tobě, viď. Tak to vy sice nepoužívejte, pokud chcete mít projev k světu, ale ten zbytek si konečně zapamatujte.


Žádné komentáře:

Okomentovat