5.8.17

Všechny meze překročeny

*Odchodový článek z mého původního blogu na blog.cz

Ne, že by je správa blogu.cz teprve překračovala. Ony už jsou někde v dáli a jen smutně mávají. Teď už tam totiž pořádně nefunguje nic, a to jak z technické stránky, tak z té komunitní. Za blogy dne jsou vybírány blogy, které mají 3, slovy tři mizerné články za celou dobu existence a nulový přínos nebo originalitu, za článek dne je vybráno cokoli, na co sám autor pošle odkaz, Srdce blogu přestalo bít, protože ze všech slibů je amnetická poušť, a tenhle server už nikoho kompetentního nezajímá. Navíc přibyla nová, těžko odstranitelná a jednoduše hnusná reklama, a to jak provedením tak obsahem, a lidi se začínají ozývat víc než dřív. Když jsem tu reklamu viděla, bylo mi opravdu smutno. Zoufale smutno, že nechci vzít deset let, ztěžka je přesouvat na blogspot, kde bych měla čtenářů ještě méně než tady, a to jich mám krutě málo, a všechno tu opouštět. Proti blogspotu nic, s ním se znám už pár let a je to skvělá služba. Jenže deset let je deset let.

Proto jsem sepsala takový malý (kdo mě znáte, víte, že malý je minimálně stránka... kurňa on je vlastně hodně dlouhej) vzkaz pro odpovědné osoby, který vám tu zveřejním a který budou zcela ignorovat, třeba se mu i vysmějou, uráčí-li se ho přečíst, ovšem já nechci jenom mlčet. Mlčení mi jde. Mlčení mám ráda. Ale když se mě to týká taky, přímo a osobně, tak to nejde:

------------------

Vím, že nejsem jediná, kdo se v poslední době ozývá, a tuším, že nejspíš neřeknu nic nového. Přesto nemohu mlčet a předstírat, že je mi to lhostejné, nebo s tím dokonce souhlasím. Vlastně ani nemusím předstírat, stačí mlčení, protože když se někdo neozve, nelze předpokládat, že mu něco vadí. Ano, jde opět o server blog.cz, který stále více připomíná pohrobka, jenž už nikoho kompetentního nezajímá a nechává se jen vyhnít. Reklamy jsou na něm již dlouho, nějaké bannery nebo textové reklamy odpovídající kontextu článků asi lze chápat, třeba je jen nějakým jednoduchým oddělovačem oddělit tak, aby nepůsobily jako odkaz na další článek, a nejspíš nelze nic namítat. Ačkoli bych nic nenamítala ani proti možnosti volby placené služby, kde by nebyly vůbec. Ale co už, neinvazivní a designově nerušící prvky přidané provozovatelem se dají přežít.

Mnohem horší však je podoba, ve kterou kulminuje současnost. Mnoho lidí, včetně mě, neboť nějaký takový e-mail z mé adresy by určitě byl dohledatelný, takže nemá smysl to zapírat, nebylo zcela spokojeno s prací předchozího administrátora "Standy Rulce" a přístupem, jaký jste Vy k serveru měli. Přesto ale fungoval. Informoval alespoň o něčem, byť minimum, alespoň některé projekty z posledních sil táhl dál, záležitosti jako články dne, blogy dne a témata týdne se třeba obměňovala se zpožděním, ale dalo se spolehnout na to, že se nakonec obmění a třeba alespoň ti, kteří mu s projektem pomáhají, dostanou informaci, co se děje. Hlavně ale relativně fungovalo blogování samotné, tedy člověk mohl napsat článek, pohodlně v něm upravit doprovodný obrázek či video a vzhled své stránky si editovat z převážné části jen podle sebe. Sem tam se dokonce inovovaly funkce. Nějaké drobnější vady jako oprava v již zveřejněném textu, která se nezobrazí hned, v administraci samy od sebe přeskakující rubriky, nebo fakt, že před uložením bylo bezpečnější zkopírovat si text pro případ, že se při načítání stránky objeví výpadek, což se stávalo, bylo možno snášet bez větších potíží.

Čím dál více se ale množí roztrpčené poznámky, že ani tyto funkce již nefungují tak, jak by měly (tedy by asi ani neměly být nazývány funkce). Sama jsem nedávno zjistila, že obrázek v článku již neupravím, chci-li, musím ho vymazat, znovu projít postupem vkládání a upravit ho přesným zadáváním parametrů, ovšem s vědomím, že se stejně nemusí tak docela přizpůsobit jeho zobrazení na blogu samotném a už vůbec ne jeho umístění, které se sice po troše zkoumání dá zadat, ale je sázkou do loterie s dost mizernými výhrami. Respektive výhrou je zde to, že se vše ukáže, jak má. Nic, co by bylo nadstandardem či důvodem k oslavám. Při pokusu toto nebo jakoukoli jinou závadu řešit, se navíc nedostává ani opravy, ani odpovědi. Natož nějakého rozvoje. Ozývají se i hlasy, že se má buď obnovit autorský klub nebo naprosto zrušit jeho box na hlavní straně, neboť současný stav není fér (mně osobně zmíněné nijak nevadí). A s tím jde ruku v ruce i to nejdůležitější, čím se blog.cz zásadně odlišoval od jiných blogových serverů, a to komunita. Respektive její úpadek.

Po "objevu" nové administrátorky Báry byly naslibovány hory. Dostaly se nám ovšem pouze doly, do kterých se blog.cz zahrabává stále víc. Natolik, že se obávám závalu. Měly vycházet rozhovory, články týkající se blogu nebo příbuzných fenoménů, reakce, měla se zlepšit komunikace. Vlastně měla laťka zůstat minimálně na "Standově" úrovni, ze slov samotné Báry ale vyplývalo, že bude výš. Výš bohužel v nejmenším není a jakákoli aktivita ze strany provozovatele se absolutně zastavila. S tím se přibržďuje i aktivita komunity, asi tak rychlostí přistávajícího letadla, a logicky snižuje návštěvnost. Osobně to i docela chápu, s tím, jak mám mnohem méně času a energie na blog než dřív, se nedivím, že "staří" autoři zpomalují, pro nové není blogování tak atraktivní a bez podpory komunity se jim do ničeho nechce. Na druhou stranu, nemálo z autorů odchází na jiné blogové servery, kde jsou stále aktivní. Nelze tedy vše svádět jen na obecný úpadek písemných blogů a větší oblibu videí a sociálních sítí. Ostatně, jednodušší a vůbec možné propojení se sociálními sítěmi by ne nevýznamně podpořilo i blogy.

Místo jakéhokoli řešení nebo alespoň oficiálního prohlášení, že je blog.cz příliš ztrátovým projektem, který svému majiteli už nestojí za další rozvoj a podporu, se však bez ohledu na jeho uživatele opět rozhodlo, že se rána zasazená výše naznačeným poklesem zalepí tím nejjednodušším a zároveň nejotřesnějším způsobem. Na blozích přibyly obří reklamní rámečky (spíš rámy) plné odkazů na nejbulvárnější videa na jedné z nejbulvárnějších stránek našeho internetu. Já chápu i to, že peníze jsou pro korporace na prvním místě. Pro zisk existují. Ovšem pokud korporace poskytuje službu, neměla by chtít odhánět ty, kterým ji poskytuje. Lze se na to dívat pouze z toho pohledu, že Vy dáváte nám prostor, kde se můžeme podle libosti vyřádit, a nechcete za to nic. Proto Vy máte právo upravit ho podle Vašich představ, klidně ho celý překopat nebo zrušit, a my nemáme žádný nárok do toho mluvit. Na druhou stranu, my tvoříme obsah, který láká čtenáře k otevření stránek Vámi vlastněných. Měla by tak fungovat trochu větší míra spolupráce než jen striktní postoj giganta proti někomu, komu je umožněno zabavit se pod jeho křídly. Bez nás by mohly být blogy pokryté reklamou odshora dolů, ale žádný příjem by z ní neplynul. A k tomu, jak se zdá, situace směřuje. Stále horší a větší reklamy velice narušují vzhled blogů, málokomu ladí se stránkou, všechny otravují a nejspíš jen málo blogerů, kteří tvoří proto, že mají úplně jiné zájmy než zírat na televizi a bulvár, a jen málo jejich čtenářů, kteří čtou články proto, že mají obdobné zájmy jako jejich autoři, o reklamu na takový obsah stojí. Zkrátka, a na tom se zbytky ještě fungující blogové komunity veskrze shodnou, lidé pohybující se na blogové scéně nejsou vhodná cílová skupina pro bulvární sekci, jež je prostřednictvím nucené reklamy vyvěšována do světa na jejich opečovávaných "písečcích".

Samozřejmě lze namítnout, že každá změna služby čelí nevoli. Změna hlavní stránky blogu byla přijata velice rozporuplně a při pohledu zpět si říkám, že jsme reagovali až přehnaně hloupě. Podobné revoltující výkřiky si vybavuji třeba i při změnách youtube nebo facebooku. Jenže tady nejde o žádnou takovou změnu. Přidání dalších šílených reklam a zanevření na správu nepřináší žádný benefit nebo inovaci, kterou by bylo záhodno nejprve zkusit a pak kritizovat.

Jste-li opravdu v takové situaci, že nemůžete blog.cz provozovat za jiných podmínek, přiznejte to. Zbavte se ho, prodejte ho, zpoplatněte ho, zkrátka udělejte něco pro to, aby uživatelé Vámi poskytované služby neměli důvod jen nadávat na to, jak ji vedete. Stačí jen, když chystané opatření zveřejníte včas, aby se podle něj mohl každý bloger zařídit a případně si zálohovat články a odejít, nebude-li mu vyhovovat. Pokud se však provoz zachová, jen se zlepší jeho podmínky (tedy i zvýší úroveň) a z nyní stále více zaneseného močálu bude zase jezero, kde se dá zalovit a vytáhnout spousta dobrých autorů, nebude mít mnoho z nich žádný důvod odcházet.

Opět si říkám, že i toto můžete hodit za hlavu. Vždycky se najdou zástupy takových, kteří blogování zkusí, a každý den jsou zakládány blogy nové. Tedy by mohly být vyváženy počty těch, kteří odejdou, pokud se nic nezmění. Co záleží na několika desítkách blogů, jež zůstanou neaktivní či zmizí. Možná. A přiznávám, že pokud je někdo na tomto serveru desátým rokem jako já, dokonce desátým rokem na jedné a téže adrese, je pro něj velice těžké odejít bez ohledu na to, jak znechucen je a jak rád by to udělal. A samozřejmě Vás v nejmenším nemusí zajímat, že to, co jste nám teď na blogy nahodili, je pro mnohé z nás špatný vtip, protože TV Nova je takto označována už léta, jsem si jistá, že to víte, a nevypadá, že by ji to ruinovalo. Však komu se to nelíbí, nemusí se dívat a může jít o dům dál. Tento argument je ale stejně tak častý, jako nic neřešící. Stěžuje-li si jeden člověk, může být problém v něm. Stěžuje-li si stále více lidí, byť třeba ne oficiální cestou, ale jako člen komunity vím, že článků s takovýmito stížnostmi existuje hromada, je třeba hledat problém jinde. A je potřeba ho i řešit. Třeba ne proto, že jeho ignorace by znamenala významnou díru v rozpočtu, neznamenala. Ale třeba proto, že dobré jméno, prestiž, atraktivita pro nové uživatele a chvála těch starých by stále měly něco znamenat.

A na závěr za mě osobně říkám, že bych byla spokojená, i kdyby se do "původního" stavu nevrátilo vše. I kdyby se provozovatel přestal zajímat o komunitu jako takovou prostřednictvím administrátora, oznámil, že Srdce blogu již fungovat nebude, a nechal ji, ať se o ni starají blogeři sami. Jen by někdo aktualizoval témata týdne a blogy dne. Stačilo by mi pouze moci zveřejnit článek, vložit do něj bez problémů obrázek, nebát se neustálých výpadků a nemít to všechno kažené příliš výraznou reklamou na každé volné ploše mé stránky. Navíc inzerující něco, co se ani vzdáleně netýká nejen článku, ale ani mých zájmů a zájmů těch, které chci k jeho přečtení zlákat. A to bez ohledu na skutečnost, jak mizerně nízkou třeba mám návštěvnost. Protože čím lepší prostředí, tím více ji budu zvyšovat alespoň ostatním. A když už je něco roky zavedeno, nebylo by přece jen lepší, aby to jelo, než dřelo?

------------------

P. S. Nemyslím si, že je někdo opravdu tak blbej, aby byl přesvědčen, jak úpravou vlastního prohlížeče adblockem odstraní reklamu pro návštěvníky. A kdo ano, je patrně takovej jouda, že snad ani nemůže umět článek otevřít. Pro všechny, kdo s vervou a značnou dávkou nadřazenosti o tomhle dlouze a učeně poučují všude, kde se někdo o adblocku zmíní, mám novinku - blogeři si to upravují pro svoje vlastní pohodlí a ví to. Fakt, kdo umí adblock aktivně používat natolik, že v něm nastavuje filtry, chápe, jak funguje. Akorát nevidí smysl v tom, aby jeho oči trpěly stejně jako návštěvníkovy, když to nezmění. Stejně jako nezmění nic na tom, že ostatní budou dál moknout, když si ani on solidárně neotevře deštník. Tak proč by ho neotevřel a neulevil aspoň sobě? Proč by nesmyslně moknul taky, když nemusí?

Žádné komentáře:

Okomentovat