19.10.18

Dúležitej je obsach!

Alespoň to už jsem četla nesčetněkrát, když někdo někomu zkritizoval písemný projev. Oprávněně. Že důležitější je obsah než forma a všichni rozhořčení, že někomu nevoní jejich pravopis a úprava, jsou rozhořčeni taky zcela oprávněně, protože bychom přece měli přehlédnout nečitelnost, když nám něco zajímavého říkají. Jednak nám ale často nic zajímavého neříkají, protože spolu s klesající úrovní projevu samozřejmě klesá i pravděpodobnost, že ten projev nějaký zajímavý obsah má, a jednak to není pravda.

Česká Republika je svrchovaný jednotnný a demokratycký právní stát!!!!!!!založení na úctě k právům a Svobodám človjeka a občana.Česká Republika dodržuje závasky které,pro ní viplívají s mezinárodního práva.Lid je zdrojem vežkeré státní moci , vykonává jí prostřednictvým orgánů moci zákonodárnné, výkoné a soudní Ústavní zákon může stanovit kdy lid vykonává státnní moc přímo!!!!!!Státní moc slouží všem občanům a lze jí uplatňovat jen v případech, v mezých a způsobi které stanový zákon k!!!!D!!!aždý občan může činit co není zákonem zakázáno a nikdo nesmý bít nucen činit co zákon neukládá součástí ůstavního pořádku České Republiky je listina základnních práv a svobod základnní práva a svobody jsou pod ochranou soudnní moci polytickí sistém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži polityckých stran respektujících základnní demokratycké principi a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů .Politická rozhodnutí vicházejí z vúle vědčiny vijádřené svobodným hlasováním.Rozhodování vědšiny dbá ochrany menčin.stát dbá o šetrné viužívání přírodních zdrojů a ochrannu přírodního bohatstvý,Zaručuje se samo-správa územních samo- správných celků.Ústava může být doplňována či zmněněna pouze Ústavními zákony.

Tohle přece nikdo číst nebude. Nikoho nebude zajímat, že je to prvních pár článků Ústavy, když se tím člověk prokousává hůř než hindštinou. Jasné?

Přesto je samozřejmě záhodno, abych zase nebyla za nepřejícího perfekcionistu s touhou odpírat právo veřejného projevu všem, kteří se projevit neumí, rozlišovat autora, jenž takhle píše proto, že se snaží, ale lépe to nejde, a lempla, jemuž je to jedno a obtěžuje ho zmáčknout klávesu navíc, i když tuší, že by možná měl. Ty první poznáte tak, že si svůj text opraví, když je upozorníte. A nebudou vám to vyčítat, pokud je upozorníte normálně. Ty druhé tak, že vás označí za pohlavní orgán (napsaný správně, jestliže v něm není i/y), pošlou vás do prdele (napsané správně, protože v ní není i/y) a začnou řvát, že přece nejsme ve škole. Protože jinde než ve škole nikdy nikdo srozumitelně psát nepotřebuje, a i v tý škole je to diskutabilní, to dá rozum, taťuldo, kde žiješ?

A nebo se ještě někdy pokouší vymlouvat, jak nemají českou klávesnici, jak se to ještě neučili (pak je otázka, proč má podle něj smysl psát články a očekávat čtenost, pokud je to teprve druhák, jenž ještě nezná ani vyjmenovaná slova... nebo proč kecá, když je mu třináct a jen se nikdy neobtěžoval se je učit), nebo naopak jak se to učili už dávno a jsou špičkoví odborníci v jiném oboru (pak je otázka, proč když je tak špičkový v jednom, nedokáží si ani zhruba oživit druhé... nebo proč kecá, když se to jen nikdy neobtěžoval naučit) a k tomu přidají další milion výmluv, aniž by se jim povedlo vysvětlit jedno. Proč si to teda nenechali překontrolovat alespoň editorem, který nějaké chyby pochytí. Jako třeba wordem. Pokud už píšou na takovém blog.cz, kde z nějakého důvodu je kontrola pravopisu v komentářích, ale ne v administraci. A ani to, proč se na ten článek ani jednou nepodívali, a to ani během jeho psaní, když ho zveřejnili v podobě, v jaké by prase zčervenalo studem a pak chcíplo na červenku.

Jako taky bych uměla napsat článek bez koukání, mám státnici z elektronické komunikace, kam patří i psaní všemi deseti na přesnost a čas, a to když se vám zautomatizuje, nemusíte sledovat prsty ani monitor, ale nějaké chyby by tam byly taky. Minimálně překlepy. A věřte mi, že výrazně lepší borci na bezchybný text naslepo nebudete. Znám to. Desetiminutovky mi to dokázaly dostatečně.

Ono je zkrátka snazší kopat, tvrdit, že to nejde, nebo že to není třeba, a nenamáhat se, než to opravit a třeba se to naučit. I když mě asi nepřestanou fascinovat tací, kteří na ověření pravidel čas nemají, přesto stráví hodinu nad povýšenou/hádavou odpovědí, ačkoli otevřít editor a opravit těch pár znaků by za tu dobu zvládli třikrát. I s odvozem toho chcíplýho prasete do kafilerky.

4 komentáře:

  1. Na diskuze jsem už dávno zanevřela, tam se stejně nic nového nebo zajímavého nedozvím... Ale když vidím na některých blozích ty chyby, přestanu raději číst, nebo mi praskne cévka. Nejvíce mě asi rozčilují čárky, bez nich se totiž ve větě ztrácím, i když i/y si samozřejmě taky všimnu. Sama bych asi nesnesla mít chyby ve vlastním textu. I učitelé nás na VŠ upozorňují, že třeba seminárky byly v pohodě, ale musíme se zaměřit na pravidla češtiny, což si troufám říct, že není tak úplně můj problém (na co pak existuje kontrola pravopisu). Je to trochu trapné, říkat to studentům na vŠ. Nejsem žádný grammar nazi a určitě nehodlám nikoho opravovat kvůli špatně napsanému středníku, ale kdo tvrdí, že "nejsme ve škole, tak nemusím psát pravopisně správně", je prostě blbec, na to není snad jiný označení.

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápu, co tak povznášejícího ti přináší gramatická náckovština. Nikoho tím nepřeučíš. Spousta úctyhodných občanů ani neví, jaké jsou vyjmenovaná slova po Z. Přesto nekonají kriminální skutky, nekurví se, nefetují ani nepijou. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chozením jenom v zapraných spodkách taky trestnej čin vyloženě nekonaj. Asi tak. Základy jsou základy, sebeprezentace je sebeprezentace. Obojí je nedílnou součástí života.

    OdpovědětVymazat
  4. Česká Republika je svrchovaný jednotnný.... jako to je děs to číst. :-D
    Nejsem extra pisatelka a chyby dělám, ale taky se pěkně při nich vytáčím. Je pravda, že máme kontrolu pravopisu, jenomže mě baví psát bez kontroly. :D
    Snad nepíšu tak hrozně. :D

    OdpovědětVymazat