27.10.19

R. L. Stine - Nebuď dlouho vzhůru

Originální název: Don't Stay Up Late
Rok vydání: 2015
Český překlad: 2017

V Levných knihách je to vždycky trefa nebo průser, kdy však nejste tak naštvaní, protože stál co jeden džus. Tak si jednou nekoupíte džus a rozpočet je vyrovnaný. Tady navíc umocněno o skutečnost, že z přebalu se kniha jeví jako skutečný horor, jakmile ji otevřete, zní spíš trochu přiblble, a nakonec zjistíte, že je psaná primárně pro mládež. Ovšem ne, že by se mi dnes v noci po jejím dočtení kvůli tomu nezdála noční můra. Taky taková přiblblá pro mládež. 

Hlavní postavou je středoškolačka Lisa, která vypráví v první osobě nejhorší a nedivočejší události z doby, kdy chodila do třeťáku. Tehdy si našla nové kamarády a nového kluka Natea, jenže měsíc na to se jejich rodina vybourala, její otec zemřel a Lisa utrpěla těžký otřes mozku a vážné trauma, které asi vyústilo v halucinace. Lisa začala být náměsíčná a jednou spatřila děsivou nazelenalou příšeru. Zoufale se přitom snažila vrátit do normálního života, všeho se chtěla zbavit, tak souhlasila s nabídkou, že bude hlídat osmiletého Harryho, naprostého roztomilého andílka, jehož matka prý nastupuje do nové práce a nemá na něj po večerech vůbec čas. 

Jenže oproti očekávání se věci ještě zhoršily. Harryho dům se nacházel na neslavně proslulé Fear Street, o níž kolovaly povídačky o vraždách a kletbách. Onu příšeru začala vídat i u Harryho doma. Lidé ve městě začali umírat. Ze sklepa Harryho tety se ozývaly prapodivné nářky. A vůbec nikdo jí nevěřil, ani když ji příšera napadla. Navíc se ukázalo, že Nate, o němž toho zase tolik neví, je Harryho příbuzný, že příšera se ukáže pokaždé, když on zmizí a že jejími oběťmi jsou lidé, s nimiž by právě Nate mohl mít problém. Třeba ti, co se ji před ním snažili varovat. Jenže Lisa s prací seknout nemůže, zoufale potřebuje peníze. Nezbývá tedy, než odhalit záhadu před celým světem, nebo stejně jako předchozí chůva skončit v léčebně. Či hůř. 

Všechno to je psané velice jednoduchým jazykem, jako by to Lisa osobně vyprávěla, rozdělené na velice krátké kapitoly a samozřejmě protkané jejími nářky na milostný život. Navíc nejde o typickou nadpřirozenou záhadu, v níž by se hlavní postavy snažily především odhalit, co se děje. Lisa se příšery primárně bojí, snaží se před ní utéct, snaží se ji prostě nevidět, váhá, zda jen není blázen a pak se snaží sama sebe přesvědčit, že to nemůže být Nate. Což asi odpovídá jejímu věku a nemůžu ji označit za hloupou. Tedy kromě toho, že kvůli penězům několikrát riskuje, místo aby tu práci pro své fyzické i duševní zdraví prostě vzdala a pokusila se najít jinou. Takže její přístup a její styl mi vyhovuje až do konce.

Pro čtenáře to ostatně zase taková záhada není. Pochopí okamžitě, že příšera má něco společného s Harryho rodinou, takže se jen snaží najít důkaz, zda je to prapodivný vlkodlak, v něhož se mění Harry sám, Nate, Harryho matka a nebo to, co má Harryho teta ve sklepě. Většina to asi uhodne správně dlouho před koncem. Což mi taky nevadí. Horší je, jak v poslední kapitole před epilogem, ač dosud se dařilo budovat napětí, strach a zvědavost, všechno hodně rychle vyšumí. Autor vágně vysvětlí, co to je za příšeru, ale nevysvětlí proč existuje. "Dobro vyhrálo a zloduši skončili v poutech" je napsané spíš pro děti než pro mládež a poslední zoufalé akce záporaček jsou stereotypicky k smíchu. Nevysvětlí ani, proč najednou policie Lise uvěřila o příšerách, jak se k tomu postavila, nic, jen je náhle Lisa hrdinkou, s níž připraví past. Rozhodně se na tom podepsala autorova minulost v dětských pořadech, kde jsou podobné závěry velmi běžné. Ale jak říkám, ne že by to nestačilo pro divoké představy. Jen paní překladatelko, hra Candy Crush zní jako Bonbónová katastrofa příšerně!


Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat