25.6.21

Anna Wiener - Silicon Valley: Tísnivé údolí

Originální název: Uncanny Valley
Rok vydání: 2020
Český překlad: 2020

Tuto knihu jsem dostala zdarma jako člen klubu dobročtenářů Dobrovský a je to dobře - pokud bych za ni měla platit, ani mě nehne. Záporem není úplně biografie úplně neznámé osoby. Prostředí, v němž se pohybuje, je dost specifické a zajímavé. Však z něj přichází nejen světově známé bomby, ale i průšvihy jako Theranos a podvodnice Elizabeth Holmes. Jenže to byla nuda.

Autorka popisuje svůj život poté, co z práce v knihkupeckém, editorském a vydavatelském oboru, tedy z téměř až subkultury v New Yorku, přesedlala do nového světa technologických start-upů, zde konkrétně softwarových a analytických, v Kalifornii. Popisuje svou práci pro několik z nich, poněkud vágně i to, čím se zabývají, popisuje, jak v nich fungovala a cítila se jako zaměstnankyně, která není ajťák, není ani atraktivní tváří podniku a v podstatě balancuje mezi zákaznickou podporou a pocitem, že tam nepatří. Popisuje, jak se stala součástí bleskové a velmi specifické kultury start-upů a Silicon Valley, jak se její život začal úplně rozcházet s jejím starým já, jak zběsile všechno uhánělo, jak se místo mezi intelektuály ocitla v honu za výkonem a tabulkami, jak poznala úplně novou část lidstva. 

Sice to většinou bere z vlastního pohledu, tedy posuzuje skrze vlastní názory, emoce a osobnost, ale obrázek pro sebe si dokáže vybrat každý. A já můžu s klidným svědomím říct, že takové zaměstnání a kultura žití by mě naprosto zděsily. Všechno znělo příliš rychle, příliš zaměřené na zdolávání mezníků, na získávání investorů, na budování značky, na uctívání společnosti, na sdílení. I firemní kultura, ve všech start-upech prakticky stejná, zněla jako z hororu. Neustálé společné aktivity, hodnocení a sebehodnocení a vyhodnocování a tabulky a soukromý život nahrazovaný zdánlivě "cool" kancelářemi? Byl to prostě pohled do jiného vesmíru, jenž mi sem tam přiblížilo jen poznání, o kterém produktu nebo značce zrovna mluví, ač nikdy nepoužila žádný konkrétní název. Což se mi docela líbilo, jako jediné a bohužel pouze v náznacích.

Celkově to bylo nudné. O ničem. Nezajímavé. Zcela zapomenutelné. Chyběl jakýkoli příběh. Vyloženě popis místa a ekonomické činnosti, pozorování hlavní postavy. Pokud bych z knihy vytáhla pouze její příběh, sestával by ze stěhování, práce, seznamování se s programováním a softwarem, změny práce, několika málo přátel a milenců jen tak na okraj a z několika společných víkendů se spolupracovníky. Bez zápletky, bez vyvrcholení, bez rozuzlení, bez závěru. Nonfikce samozřejmě může mít popisný účel a být bez příběhu úmyslně, jenže k tomu mi zase neseděly prvky vypravěče motajícího se odnikud nikam. Zkrátka sledování byť i možná zajímavého pozadí největších start-upů skrze její dojmy, ať to tedy mělo fungovat jakkoli, pojaté bez chuti a bez zápachu jako proplutí kolem mnoha témat, otření se o extrémní životní styl ajťáků a moderních podnikatelů ze Silicon Valley a s jistou melancholií vypravěčky či utahaným nerozhodnutím, zda být spokojená nebo ne, zaznívajícími z každé stránky, nefungovalo pro mě. Přetahování mezi zcela tuctovým životem jednoho článku soukolí internetových podnikatelů a popisem kultury internetových podnikatelů až příliš otupilo hrany obou.

A zjištění, že je to řazeno i mezi literaturu naučnou, ekonomii a obchod, už vůbec nechápu. O obchodu, ekonomii nebo podnikání v technologiích vás nenaučí nic, autorka naopak velmi dobře hlídala, aby ze zákulisí kromě pocitů z kolegů a o životě s kolegy neprozradila ani ekonomickou špetku.


Mé hodnocení:



1 komentář: