30.3.22

J. Hendriks, T. Caplan - Zachraňte Steva

Originální název: Save Steve
Rok vydání: 2020
Český překlad: 2021

Kniha z další nálože od Dobrovského je komedie. Velmi ujetá komedie ze středoškolského prostředí, která se sice soustředí na neohrabané vztahy mezi puberťáky a vy máte dojem, že těmi blbouny by chtělo nejvíc ze všeho zatřást, ale ve skutečnosti se pod tím schovává něco hlubšího, stejně jako v každém člověku, i když je to na první pohled bezduchej pařan nebo naivní aktivista.

Ve skutečnosti to navíc mohlo být jednoduché. Cam se zamiloval do Kaii, Steve byl rychlejší a Cam by mu ji rád přebral. Akorát Steve je třídní eso, bohatý klaun, sprosťák a pařič, jehož všichni milujou, Cam je extrémně nesmělý, nervozní, introvertní, neviditelný, chce zachraňovat všechno možné a jeho největší zážitek je setkání s Michelle Obamou. Kaia je sice také hodně jako Cam, dokonce toho na svá bedra bere ještě mnohem víc, ale zaujala ji zábava se Stevem. Do toho přijde nejhorší rána. Steve má rakovinu. A jak každý ví, v love story o rakovině nemá zdravý nápadník šanci.

Cam se přesto rozhodne pokoušet štěstí. Stevova rakovina by měla být dobře léčitelná, a tak by toho mohl využít, aby s Kaiou trávil hromadu času. Však žádná holka to se Stevem nevydržela moc dlouho, a když bude ve správný čas na správném místě po správné události... Vymyslí proto akci Zachraňte Steva, sbírku na zaplacení lékařských výdajů. Kaia je nadšená, vše jde jak po másle. Dokud Stevovi nedojde, o co se Cam snaží. Hackne tedy web sbírky a celou akci pořádně osladí. Camovým jménem zveřejňuje pořád šílenější výzvy, které udělá výměnou za příspěvky, a neštítí se ani drasťáren. Každé jejich setkání využije ke Camově ponížení. Hodlá ho úplně zničit, aby se Cam vzdal. A Cam zase zděšeně, avšak odhodlaně vše plní, aby Kaia nikdy nezjistila pravý důvod jeho angažovanosti. Ovšem jak se snaží jeden druhého trumfnout, vlastně zjistí, že jim nejde o Kaiu. Dá jim to příležitost poznat se trochu blíž, pochopit, co se skrývá pod fasádou toho druhého, a kdo ví, třeba z nepřátelství na život a na smrt úplně vyklouznout.

V první řadě je to hlavně komedie. Asi jako by se Peter Parker pokoušel přebrat holku sedmnáctiletému Tonymu Starkovi. Camovy stesky, zoufalost při pokusech oslovit Kaiu, při jeho plánování, když se opakovaně znemožňuje před celou školou, jsou hrozně vtipné. Ne proto, co se děje, to Cama každý lituje, ale že se takhle utápí jen kvůli pubertální naivitě a že by to šlo rychle vyřešit, kdyby jím nemlátily hormony. Navíc sledovat, jak se dohaduje s plakátem Michelle Obama, jak někomu vyčítá fandění Cardi B, nebo když se zlomeným srdcem vztekle zahodí čelenku a okamžitě myslí na znečišťování přírody, je zábavné. Cam je trošku moc patetický, trošku moc loser, trošku moc věchýtek. Vedle toho je pravý opak cool Steve, jehož nejde mít rád za všechno, čím Cama protáhnul, protože to vážně překročilo meze, ale nakonec se začnou odkrývat jeho pocity a obavy z rakoviny a budoucnosti, přizná vlastní problémy a vlastně ho člověku může být líto. 

S oběma autoři skvěle pracují. Za normálního chodu věcí by o sebe sotva zavadili, ale Kaia a rakovina je pomalu mění a velmi nečekaně sbližují. Nejdřív samozřejmě musí přijít konflikt, ony šílené výzvy pro Cama. Z těch jsem byla zděšená, kromě drag představení, kde Cam zaválel díky nečekanému esu v rukávu. Jenže potom si Cam začne uvědomovat, že se vůbec nechová jako dobrý člověk, a po pár dalších nedorozuměních a naopak nečekaně upřímných chvílích se Stevem se konečně odhodlá to všechno odhodit a myslet doopravdy na něj. A Stevovi zase tohle pomůže otevřít oči, přiznat si svůj strach, což byl pro takové macho velký problém, a čelit mu. Byť nad nádrží se žralokem bílým. Po všech skopičinách, eskalovaných k méně a méně pravděpodobným (ale nikdy tak, aby to čtenáři přišlo už moc), po všech momentech, kdy už čekáte zhroucení postavy, se dostaneme do pořádné hloubky a velice plynule a vlastně logicky k překvapivému závěru na školním plese, kde všichni tři, Cam, Steve a Kaia, udělají to, co měli už na začátku a co by celému konfliktu ani nedalo vzniknout. Otevřeně si promluví a jdou blbnout na pláž s pikslou božího medu. 

Líbí se mi taky, že i Kaia měla vlastní slovo. Děj byl popsaný Camovýma očima, takže v každé situaci hledal to nejhorší, všechno si vykládal přehnaně a každé mrknutí Kaii pro něj byla vlna lásky. Přesto nebyla vedlejším romantickým klišé. Nikdo nakonec nebyl typické klišé. Kaia dostala prostor bouchnout, dostala možnost poslat k vodě oba dva, dostala možnost poslat celou školu do prdele přímo na jevišti před Cardi B. Stejně jako Steve a Cam dostali možnost poplakat si na rameni. Zatímco aktivisté vypouštěli za zvuku policejních sirén žraloka do oceánu. 

Což... se mi taky líbilo. Každá tragická, emotivní, vážná scéna byla podbarvená nějakou absurdní hovadinou. Vycházející z vedlejších podzápletek nebo náznaků z předchozích kapitol, autoři nic nepoužívali jen tak, všechno, co se v knize objevilo, mělo nakonec svůj účel, ať už vážný nebo humorný. Zkrátka zvládli perfektně, byť pro komedii nutně trochu přehnaně, vykreslit tři hlavní pubertální postavy potácející se mezi láskou, podrazáctvím, snahou spasit svět a rakovinou, a to tak, že si je dovedete velmi živě představit a dosadit si za ně hromadu třeba i reálných lidí. A zvládli perfektně pracovat s prostředím tak, aby čtenáři těch pár představených míst taky přišlo reálných, samostatných, ne jako pouhý prostředek pro postrčení děje. Nemám žádné námitky. Pokud se chcete královsky pobavit něčím nevážným a každodenním, neuděláte chybu. 

Mé hodnocení:



1 komentář: