22.4.24

Sarah Alderson - Takoví normální #přátelé

Originální název: Friends Like These
Rok vydání: 2019
Český překlad: 2019

Jestli nějak shrnout tuto knihu, tak asi překvapení za překvapením a rozčilující závěr - ne proto, že by byl špatně napsaný, ale proto, že i tohle se někdy stává. A jestli ji někdo zfilmuje, škoda, že na hlavní roli je už moc stará Rosamund Pike, protože by to byla další Gone Girl nebo I Care A Lot mrcha. 

Na sociálních sítích lidé lžou, někdy si vymyslí celý život. To není závratný objev. Jenže co když se taková přetvářka objeví v realitě? O kolik nebezpečnější může být? Lizzie a Becca to zjistí na vlastní kůži. Lizzie z umělecké agentury na sobě roky pracovala, aby získala své skvělé tělo, vystupování, sebevědomí a pozici. Začala někdy poté, co na vánočním večírku měla její kolegyně Becca, nádherná žena, která všechny jen využívala a o všem si vymýšlela, jak Lizzie tvrdí, vážnou nehodu. Spadla ze schodů, poškodila si tělo i mozek a zmizela jim ze života. Teď ji však Lizzie náhodou našla. Na Tinderu objevila Jamese, který s Beccou tehdy chodil. Chtěla vědět, jestli se tedy rozešli, a vygooglovala jak webovky Bečina návrhářského studia, tak její facebookový profil věnovaný v podstatě jen jejímu novému manželovi, dceři a dokonalému životu přibarvenému pro sociální sítě. Samozřejmě to musela hned napsat kamarádce, i se sarkastickým komentářem, jenže omylem zprávu poslala Becce. Tu to rozzuřilo a pomstila se. Udělala Lizzie problém v práci, seslala smršť vymyšlených recenzí na její živnost a Lizzie tak kvůli hloupému omylu může o všechno přijít.

Rozhodla se proto Beccu navštívit, aby si promluvily. Jenže najednou byly Bečiny webovky i profil pryč, jinde po internetu po nich ani stopa. Lizzie si naštěstí udělala screenshoty, zapamatovala si, kde má Becca bydlet, a nakonec dohledala konkrétní adresu. Načež ji čekal šok. Bečin dokonalý manžel a dokonalá dcera byli ve skutečnosti její sousedé. Žádné studio neexistovalo. Becca se nikdy nevrátila ke své přezíravé kráse a schopnostem a všechno si vynahrazovala žitím přes internet. A nejspíš se svou mstivou kampaní zdaleka nekončila. Lizzie proto na návštěvu vzala i Jamese v naději, že by se jim mohlo pomoci přivést Beccu, se zjevně vážnými psychickými problémy, k rozumu. Ovšem než si s ní stihli promluvit, Becca zmizela. Zůstala po ní jen kaluž krve. Podle Lizzie i tohle Becca nahrála, aby to vypadalo, že jí ublížili, ale přivolaná policie zaujala jiný názor. Zejména o tom, kdo má skutečné alibi, kdo co jen předstírá a na koho co zkouší hodit. Je ale správný? Kdo je v tomhle šíleném kolotoči ten pravý, nejlepší manipulátor? 

To se ukáže hlavně ve chvíli, kdy po první části knihy výhradně z pohledu Lizzie přijdou i kapitoly Beccy a začne se odhalovat vrstva za vrstvou. Nejdřív to skutečně vypadá, že Lizzie udělala hloupou chybu, Becca je po nehodě paranoidní, agresivní, reagovala přehnaně a teď vše stupňuje. Potom, s prvním seznámením s Beccou, to začne působit, jako by Becca stála za úplným začátkem, potom došlo k nedorozumění, Lizzie se jí bojí neoprávněně a teď se to stupňuje úplně vymknuté z jejich rukou. Jenže čím hlouběji se dostaneme, tím víc se ukazuje, jak první část nebyla tak docela z pohledu Lizzie, ale z pohledu "společensky ideální" Lizzie, a že Becca sice vymýšlí neexistující identity na internetu, ovšem Lizzie má velká tajemství svého pravého já v realitě a věci jsou ve skutečnosti částečně tak, jak to vypadalo, a částečně úplně jinak. A i když od chvíle, kdy vstoupili do Bečina prázdného domu, mi bylo jasné, kdo za jejím zmizení stojí, stejné vrstvy čekaly na odhalování jak a proč se to stalo. 

Byl to proto slušně napínavý thriller, kde nikdo nakonec nebyl takový, jak se zdál. Kde jsme všechno sledovali velmi pokrouceným pohledem hlavní postavy a kde se až na konci odhalila celá ošklivá pravda. Přesně jako v mé oblíbené Gone Girl. Lizzie přitom dokázala vystupovat tak přesvědčivě, tak dokonale lhát i čtenáři o sobě i o Becce, že dlouho trvalo ji prohlédnout. To příjemně udržovalo napětí a přineslo dobře zvládnutý zlom, kdy se čtenář mohl až stydět, co si to o Becce myslel a na co všechno skočil. Když si uvědomil, že s Florou se Lizzie přátelí proto, že ji považuje za ošklivější a tlustější, takže si na ní zvedá sebevědomí, že všechno, z čeho nařkla ostatní, dělala sama, že Becca sice nebyla nejlepší člověk pod sluncem, ale vlastně to byla smutná hodná holka, jak jakmile něco získá, okamžitě to pro ni ztrácí pozlátko a není to v bezpečí, včetně Jamese, a že jí to všechno do puntíku vychází. To vás pak skutečně popadne vztek. Což jen nahrává napětí v závěru, zvědavosti, co všechno jí projde, okouzlenému rozčarování při odhalování každého střípku pravdy a toho, jak to udělala. 

Autorka tedy ukázkově předvedla, jak děsivá aféra se může rozvinout, pokud byť i neškodný omyl donutí odhalovat pravdu za vyumělkovaným profilem. Ať už na internetu nebo v okruhu skutečných známých. A kam až může člověk zajít, pokud pro něj takový profil znamená všechno. 

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat