22.6.24

Stephen Giles - Chlapec za klíčovou dírkou

Originální název: The Boy at the Keyhole
Rok vydání: 2018
Český překlad: 2019

Na této knize mě primárně zaujala obálka a tvar, což je nepochybně jejím cílem. Netradiční formát obvykle rezervovaný pro dětské knížky, výřez v deskách s okem za ním. Navnadila mě tak na zápletku, která se bude týkat zavřeného, možná třeba týraného chlapce. Akorát byla o něčem jiném. 

Samuelovi odjela maminka, a to až do daleké Ameriky, aby sehnala něco, čemu se říká kapitál, pro továrnu, jež jí zbyla po zesnulém manželovi. Jenže už je to několik měsíců, občas Samuelovi pošle strohou pohlednici a jinak se neozývá. Samuelovi se už příšerně stýská. Současný život mezi školou a domovem, který ovládá tvrdou rukou strohá hospodyně Ruth bez pochopení pro vybočení z režimu, natož pro chlapeckou zábavu, je čím dál bezútěšnější. Až do chvíle, kdy jeho kamarád začne uvažovat, jestli je to všechno vůbec pravda. Protože někde v Německu proběhl případ se šílenou hospodyní, která zavraždila panskou rodinu, aby se zmocnila jejich honosného domu, a přísná Ruth by toho určitě byla také schopná.

Samuel, s upřímností devítiletého chlapce, začne tento nápad prozkoumávat. Hledat stopy po tom, jak je maminka ve skutečnosti zavražděná. Chce vidět sklep, prohledat panství. Svérázné libůstky hospodyně a zahradníka mu najednou připadají jako spiklenecké skrývání vraždy. Z pohlednic se snaží objevit, jak je maminka psala pod nátlakem, nebo je ani vůbec nepsala ona. Když hospodyně na jeho úvahu přijde, samozřejmě ho vyplísní, označí ji za absurdní, ale copak by vrah neřekl totéž? Ačkoli Samuel opravdu na spoustu odhalení a zasutých vzpomínek narazí, přece maminka zkrátka nemohla jen tak vyrazit za bankéři a vždycky chtít úplně jiný život a útěk. Ne, určitě ho milovala, jen proradná hospodyně se mu snaží podsunout opak. A teď se jistě bude chtít zbavit i jeho, když je jí na stopě. Bude muset bojovat o život. 

Všechno až na závěr je k tomu psané ve třetí osobě, ale z pohledu Samuela, tedy poměrně jednoduše, dětsky, a nutí to čtenáře hodně číst mezi řádky. To jsem si užila. Na jednu stranu tu existuje možnost, že Ruth skutečně spáchala něco nemyslitelného. Samuelovy nápady jak a proč jsou samozřejmě dětinské, ale jeho podezření a neustálé přemýšlení jednoho snadno nakazí a začne vidět náznaky možné konspirace. Na druhou stranu Samuel nemohl pochopit, co dospělý čtenář vidí hned. Poporodní depresi matky nestavěné na rodinný život, ženu, jež k němu nepřilnula, zatímco on na ní byl emočně naprosto závislý. Samuel vykládá toto všechno úplně jinak. Každý náznak maminčiny nespokojenosti s usedlostí v Anglii raději vnímá jako lež nebo podvod zaměstnanců. K tomu si neumí vyložit spoustu jiných situací, takže je špatně pochopí - jako když zahradník s Ruth flirtoval, Samuel neměl ponětí, co se děje, a tak je začal mít kvůli podivnému chování za komplice ve vraždě. Nebo finanční problémy na panství na něj působí jako zakrývání krádeží a nevěří, že maminka měla jakýkoli důvod povolit prodej nebo užití jejího drahého vybavení. Vše ho tak utvrzovalo v původně hloupém nápadu. A to bylo vlastně hrozně tragické. 

Když k tomu přičtu, že Ruth nebyla vhodná na výchovu dětí, že se snažila udržet nákladnou domácnost v chodu skoro bez peněz, ale nebyla stavěná na spoustu rolí, takže se nechovala zrovna přívětivě, a že Samuel si každou drobnost začal samovolně vykládat hůř a hůř, protože mu nikdo nic nevysvětlil, aby neranil jeho city, zatímco jeho city vířily jako centrifuga a jeho kamarád s divokou fantazií a nulovou představou o dopadu slov přiléval do ohně, není divu, že nakonec došlo k tragédii. V tomto směru je kniha báječně napsaná. Pád dětské mysli a duše do naprosté temnoty kvůli nepochopení rodinných problémů dospělého světa se povedl. Sledovat nevyhnutelné z více stran najednou, což umožnily jen nevinné dětské oči jako vypravěč, mělo rozhodně emocionální dopad.

Jen závěr je trošku zmatený. Nepotřebovala bych doslova popsat, co se stalo. Chápu, že to nebyla jen horečnatá představa, ale skutečně došlo k naznačenému. Ostatně po akčním vyvrcholení bez doslovného popisu přijde poslední kapitola o tom, jak o pár měsíců později pátrají po mamince a proč. Čtenáři je naprosto jasné i to, proč se k tomu všechny postavy staví tak, jak se staví. Jenom to podle mě šlo napsat srozumitelněji. A hlavně na mě působil neuspokojivě. Něco v něm chybělo, ještě stránka nebo dvě.

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat