14.3.14

Fan Vavřincová - Taková normální rodinka

Originální název: Taková normální rodinka
Rok vydání: 1991

Knihu, která vyšla až dlouho po natočení seriálu, mám doma už dlouho, prakticky od vydání, stejně jako dlouho znám úžasný osmidílný seriál, jenž věrně kopíruje, neboť jde o verzi vzniklou dodatečně na základě scénářů, již tak mohla autorka doplnit o skvělý humorný komentář vypravěče plný moudrého nadhledu, a moc ráda se u ní bavím.

Na začátku, kdy spolu se Zdeňkem, budoucím panem "Hanákem" vstupujeme do děje, se seznamujeme se všemi hlavními postavami, tedy rodinou Hanákových. Jenže Kačka Hanáková, Zdeňková nastávající, svému milému potřeštěnou rodinku vybarvila v těch nejvznešenějších barvách, a tak se věčně zpívající maminka, želvičekmilovný tatínek, vraždící babička, Kaččina sestra - gymnastka Pavla, její manžel spáč Petr a nezvladatelná dvojčata snaží před Zdeňkem sehrát divadlo potvrzující Káčinu verzi. Což kupodivu nápadníka nečekaně odradí. Nakonec však vše dobře dopadne, svatba bude, přičemž si Kačka vzpomene, že by se mělo před svatbou vymalovat. Jenže melouchář Hamouzek má na umění dost odlišný názor od všech žen v domě, které by rády čistou bílou halu, a nevinný nápad se zvrhne v zoufalé odpoledne plné boje mezi svéhlavým mužským a čtyřmi ženami.

Když pak šok ze svérázné malby opadne, objeví se další problém - jednak si Zdeněk sjedná dodávku vlastního nábytku do už tak přeplněného domu a jednak se na návštěvu dostaví přísná a neoblíbená tetička Otýlie, která na nikom nenechává nit suchou. A ani po její nervydrásající návštěvě vše neskončí, když si Káča usmyslí oslavit výročí seznámení, o němž Zdeněk nemá ani potuchy, a tak je pouze na rodině, aby oba nenápadně postrčila správným směrem a zabránila další uhádané katastrofě.

A samozřejmě nejen to, následuje ještě spousta skvělých scének jako nedorozumění o tom, kdo že vlastně čeká miminko, hledání vhodného ženicha pro zarputilou tetičku, aby se přestala nudit a jezdit po příbuzných, omyl zhrzené slečny, který téměř zapříčiní rozchod Zdeňka a Káči, jiný omyl ohrožující manželství maminky a tatínka, nebo třeba jedno velmi dlouhé odpoledne, kdy celá domácnost včetně miminka ležela pouze na mužských, a ti se rozhodli udělit nejmladšímu ženáči pár užitečných rad do života. Každá z těchto příhod je protkaná spoustou nedorozumění a zamotanců hrozících často dospět až do špatného konce, ale vždy se včas vysvětlí a ukáže se, že se vlastně neděje nic tak zlého, aby se musela rodina rozkmotřit.

To je vůbec na celé knize úžasné. Vavřincová líčí rodinu Hanákových jako skupinu lidí, kteří bez sebe nedokáží žít, a ač se musí prodírat spoustou starostí, vždycky se za sebe postaví, všechno spolu prožívají a nikoho nenechají na holičkách, ať už si o něm myslí cokoli. Když se navíc přidají zvláštní, ztřeštěné, snadno zmatené osobnosti, je o zábavu postaráno. K tomu se v mnohých případech člověk pozná, protože celý chod ústřední domácnosti je naprosto skutečný, jako vytržený z kdejaké "normální" rodiny. Sice mám občas při čtení tendence si povzdechnout nad přílišnou hysterií Kačky nebo nad skutečností, že kdyby třeba chvilku seděli a nechali jednoho mluvit, mohli by spoustu věcí hned objasnit, i tak ale musím přiznat, že i tyhle trochu otravující záležitosti děj potřebuje. Nejde popřít, že takoví lidé taky mohou být. A hlavně, bez toho by nevznikla spousta krásného humoru na každé stránce.

Opravdu nevím, jestli můžu něco vytknout, protože Vavřincová udělala tu nejjednodušší věc, kterou pro vznik skvělé knihy mohla. Popsala skutečné lidi se svými klady a zápory, nedělala z nich žádné kladné ani záporné hrdiny, zasadila je do všedních problémů, jichž se zhostili po svém, a jen je trochu postrčila za pomoci svého skvělého smyslu pro komično a groteskní situace, čili připravila oddechové dílo, v němž může poznávat situace, jaké sám zažil, nebo zažívá. A to, že knize předcházel seriál, dává navíc ještě jeden klad - při čtení je velmi snadné téměř slyšet, jak repliky z papíru pronášejí hlasy úžasných herců.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat