22.1.18

Sexi bedmington

Dnešní dávka slov budou slova cizí a všechna se nějak budou týkat přitažlivosti, zdraví a atraktivního životního stylu. Tedy alespoň podle některých moderních přístupů. No, i když přiznejme si, některé z těchto pojmů neškodí ani podle jiných přístupů. Jen bohužel dnes nebude žádný bonus spočívající ve slově, které drobnou záměnou písmen znamená úplně něco jiného a které lidé i tak používají zcela libovolně. Žádné mě totiž nenapadlo.

1. PIŽMO
I když slovo pyžamo už zná skoro každý a mnoho lidí již pochopilo, že je v něm y, pižmo, čili výměšek ze žláz, je něco jiného, i kdyby vaše pyžamo smrdělo výměšky celé. A tak se také píše jinak. Původ má jako obvykle v latině, kde je to bisamum, k nám se dostalo dost možná z bisamo, což je vůně nebo voňavá rostlina, a i když i to může znít jako pyžamo, stále vidíte, že se tam píše I

2. PRIMADONA
Taková primadona asi nemusí vyhledávat přímo pižmo, ale určitě na sebe ráda napatlá cokoli, aby byla přitažlivá. Nebude však, pokud bude za primadónu. Toto slovo totiž pochází z latinského prima (první) a donna (dáma), takže žádná čárka nad o.

3. BADMINTON
Tento sport pocházející z indické hry poona je docela oblíbený, ať už se hraje rekreačně nebo profesionálně. Jeho název se k nám ale dostal z angličtiny, přičemž v ní i zůstal. Což zjevně dělá nemalé problémy. Jenže stále je to badminton. Kdokoli, kdo se pokusí hrát bedminton, begminton, badmington, nebo dokonce begpimpong, se do toho rovnou může pustit s kopačákem a raketami značky Apollo. 

4. FITNESS
Kdo nehraje badminton, třeba ujíždí na fitness. Problém ale je, když ujíždí na fitnes nebo fittnes. I toto slovo je totiž přejaté z angličtiny a zůstalo ve své původní podobě, která se skládá z fit, což asi každý ví, co znamená, a ness, což je koncovka tvořící podstatné jméno. Stejně jako u slova wellness (kde jsou ovšem dvě l proto, že patří do slova well - dobře).

5. SEXY
A na závěr, pokud je někdo primadona se správným pižmem a udržuje se v kondici badmintonem a fitness cvičením, může být velice sexy. Ovšem ne, pokud bude chtít být sexi. I toto slovo pochází z angličtiny a nelze v něm tak psát I. A pokud si to nemůžete zapamatovat, zkuste si třeba říkat, že sexy jde být ať už chromozomy XX nebo XY. 

1 komentář: