11.12.19

Stephen King - Colorado Kid

Originální název: The Colorado Kid
Rok vydání: 2005
Český překlad: 2017

Někteří z těch, kdo do ruky vezmou tuhle velice krátkou knihu, budou docela zklamaní. Nebo spíš frustrovaní nad koncem nekoncem. Jiným se může zdát jako skvělá praktická ukázka její hlavní myšlenky. Protože kam celý příběh téhle knihy směřuje, a fakt, že to vlastně ani není příběh, King zvolil úmyslně a docela zajímavě.

Mladá novinářka Stefanie je na stáži v maličké redakci na mainském ostrově Losí vyhlídka, kde jediní další zaměstnanci a vedoucí jsou staří páni Dave a Vince. Na začátku příběhu nepříběhu je kontaktuje redaktor z Boston Globe kvůli seriálu o záhadných událostech v Nové Anglii. A když se Stefanie podiví, že mu o žádných pořádných záhadách neřekli, ač naznačují, že jednu mají, ukáže se, proč je to takový nepříběh a proč ne každá událost se hodí pro noviny.

To totiž kdysi dávno před lety našli na pláži mrtvého chlapíka udušeného kusem steaku. Policie to uzavřela jako nešťastnou náhodu a moc se jí nezabývala, "pořádné vyšetřování" tak spadlo na Davea a Vince. Jenže ani oni nedokázali vykřesat uzavřený případ, natož pořádný příběh. Měli tělo, měli domnělou příčinu smrti, nakonec měli i identitu, ale nic víc. Proč přijel za tak velice těsného časového rozvrhu zrovna na pláž malého ostrůvku mimo sezónu? Proč o tom nikomu neřekl? Proč u sebe měl jako nekuřák cigarety a jako Američan ruskou minci? Proč neměl ani bundu? Proč se najednou ocitl pět hodin daleko od milované rodiny a milované práce?

A ono se to může na první pohled zdát jako příběh. Příběh mrtvoly na ostrově, jejíž identitu, minulost a možnost, že nešlo o nehodu, zjistí teprve dva stárnoucí novináři, když policii to nezajímá. Jenže spolu s tím, jak Vince a Dave neustále Stefanie upozorňují, že to není příběh (a tím ji i pracovně školí), se ukáže, že to opravdu nemohli redaktorovi z Boston Globe prodat. Nejen proto, že je to jejich událost. Hlavně proto, že nemá konec, nemá žádné rozuzlení, nikdo o smrti Colorado Kida nic nezjistil, v celé věci je mnohem víc otazníků než známých skutečností a ač se v tom příběh někde schovává, je tak utajený, že je neuchopitelný.

Proto si někteří čtenáři můžou přijít frustrovaní. Stejně jako Stefanie by každého zajímalo, co se stalo, jestli to byla podivná nehoda, jestli mrtvý náhodou nebyl ruský špion v době studené války, kam směřuje tolik divných vodítek, jenže nikdo to už nikdy nezjistí. Proto jde snadno knihu odložit jako ne tak dobrou. Mně se ale nakonec zalíbila. Dobře, neznáme rozuzlení. Které už fakticky není a nikdy nebude. Ale jako sonda, jak ve své ideové podstatě fungují noviny, na čem jsou netechnicky založené, a jako ukázka toho, co v nich může a nemůže fungovat a proč, mi to vyhovuje. Navíc na pozadí typické svérázné a uzavřené mentality kingova Maine. Protože podívat se mezi lidi, kteří mají nějakou vlastní kulturu, ať už jsou jakékoli profese a ať už je to krimi nebo horor, mi v jeho pojetí vždycky přijde zajímavé.


Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat