12.2.21

Tu je dítě, plať!

Nejde tedy o situaci, kdy participujete na obchodu s bílým masem, a nemyslím tím s rybama. Ale o tu, kdy se dítě zjeví, pro muže doslova, protože se se ženou dohodli, že žádné nevyrobí. Což je naprosto v pořádku, nenechte si nakecat opak. Plno lidí by bylo šťastnějších bez dětí, ale protože je mají, když "se to tak dělá", jsou z nich neurotičtí uřvaní rodiče, jež předají další generaci jen, jak být neurotickým uřvaným rodičem. Pokud ji teda rovnou nevezmou na permanentní výlet do děcáku. Stejně jako je naprosto v pořádku jich pár vyrobit. V pořádku je cokoli, dokud je to opravdu to, co chcete. Já chci třeba nový mlýnek na koření. Jenže když není?

Výše popsaná situace, ošemetné dítě bez otcova souhlasu, se stává. Je nefér a jeden z mála případů, kdy má žena neodstranitelnou výhodu a muž víceméně žádnou cestu ven. Protože když ona nechce dítě, je u nás jediný, s kým to nutně musí probrat, leda doktor přes potraty, a tahle možnost by v normální společnosti měla zůstat. Jenže když on nechce dítě, co má spáchat, pokud ne zločin? Smířit se s osmnácti, no, přiznejme si, dnes více než dvaceti lety placení. 

zdroj

Nesnažte se teď do mě pustit s různými definicemi slov jako zodpovědnost nebo konsenzuální sex. Nemám na mysli "jsme si to rozdali a dlabali na následky". Mluvím o případech, kdy jeho nesouhlas se zachycením spermie ve vajíčku je znám, kdy se tomu opravdu snaží předejít, ale ona to sabotuje. A neříkejte, že se to nestává, už jsme zastupovali jednoho, jehož dáma si odložila sperma na horší časy, když už si myslel, že tímhle otvorem nemůže nic pokazit. A tu se náhle za devět měsíců narodilo dítě, dávno spolu nebyli, on netušil, že je nějaké na cestě, protože mu předem nezavolalo, a tu náhle otevírá obálku s předvoláním k jednání o výživě a výchově nezletilého. Vymotat se z toho přitom nemůže. Existuje institut pro "zbavení závazku", popření otcovství, ale jednak je tam časový limit a jednak to dítě je biologicky jeho, DNA se fakt blbě okecává, párkrát jsem se o to snažila. Jako právní zástupce, samozřejmě, s dobrovolným ani nedobrovolným dárcovstvím vlastního spermatu problém nemám. Takže i když o dítě nestojí, skončí s povinnostmi na značnou část života.

Opět si můžete říct, proč ho litovat, spojitost mezi sexem a početím se učíme už na základce, nejsme v USA, kde to pořád tolik lidí překvapí. Natož v jiných zemích, kde je překvapí, i jak to tam dole vypadá. Jenže třeba v tomhle konkrétním případě mi to přišlo nespravedlivé. Netajil se od začátku tím, že děti nechce, že má za to, jak je ze zdravotních důvodů mít nemůže, a s ní neměl ani poměr, natož pravidelný nebo vášnivý sex. Jen sem tam se zmohl na jistou praktiku, jaká dítětem přirozeně nekončí, pokud jste nevylezli z Mužů v černém. A pak si chtěl jít po svém. Jen kdyby dáma nevytáhla postakční plivanec a nedohnala ho tak k výživnému na dítě, k němuž nemá žádný vztah stejně jako k jeho matce. 

Ale protože dítě nemůžeme trestat za rodiče, protože oba rodiče bez ohledu na emoce mají vyživovací povinnost a protože dítě má nárok na to, aby se mělo stejně jako rodiče, nemůžeme mu říct sorry jako, tvá máma je hospodářské zvířátko, tátu do toho zatáhla, tak dělej, že neexistuje. Jako, jelikož kromě USA nežijeme ani v zemi, kde každá žena je jen hospodářské zvířátko, nemůžeme říct ani sorry jako, těhotenství skonči teď a porodem se nebudem zdržovat, měla sis najít svolnějšího. Tak nezbývalo, než říct poslednímu zúčastněnému sorry jako, ale plať.

Asi se tedy shodneme, že v takových případech je ona mrcha, poslonila to otci i potomkovi, a je nefér, že "otec" nic nenadělá. Jenže se asi taky shodneme, že tu vlastně není, co vykoumat. Opět, jasně, je mnohem víc těch, kdo k dítěti sice taky přijdou jak slepí k viole, ale vlastní blbostí nebo "nehodou", a tam je praktické poučení o teorii příčiny a následku zcela na místě. Jenže lidé jsou hříšní, jak v Praze, tak v Míšni a letos je dost višní a svatá Lucie... si někdy najde chlapa, co se po rocích míliusování přesune k debíliusování a od rodiny zdrhne, nebo svatý Prokop zase narazí na takovou, jaká se na dítě xichtí jak na rozbitej odpad, ale jen dokud potají nevytáhne krabičku a špendlík. A tady nevidím žádný důvod, proč je obviňovat za to, co není jejich vina. Protože se ve všem tak jako tak pořádně vykoupou, když procházka po dosud dlážděné ulici končí neoznačeným výkopem s prasklým potrubím, pokud začíná výkopem s prasklým kondomem. 

A co s tím závěrem? Obvykle, když sem hodím nějakou úvahu nad problémem, mám ve zvyku přednést i řešení. Většinou bývá "chovejte se slušně, pamatujte, že svět se neskládá z vašich klonů, a nešťourejte lidem do života, když neubližujou vám ani zákonům". Tohle téma je výjimka, protože řešení nemá. Nikdo nemůže ženu nutit zbavit se plodu, není úplně spravedlivé ani to, že má otec povinnosti k dítěti, jehož existenci se pokoušel vyhnout od začátku, ale ani nejde zahodit práva dítěte, které za situaci nemůže. Řešení by opět bylo leda, nedělejme schválnosti proti vůli blízkých, ale vím, že to se nestane, takže žádné nenabízím. Jen mě zajímá, co si myslíte vy. Co byste si třeba mysleli v takové situaci coby onen chlap? Přišlo by vám, že platit výživné je nefér? Že by si to měla všechno vyžrat ona? A že Zaklínači vážně můžou mít kvůli mutacím poruchy erekce, což vůůůbec není důvod, proč mě tohle téma při poslechu audiopovídek od Sapkowského napadlo?

10 komentářů:

  1. "Mluvím o případech, kdy jeho nesouhlas se zachycením spermie ve vajíčku je znám, kdy se tomu opravdu snaží předejít, ale ona to sabotuje," tohle je nejlepší věta, jakou jsem v poslední dekádě četl. GG. :D

    OdpovědětVymazat
  2. No, některé ženy a dívky se nezastaví před ničím. Chci dítě, partner ne, tak mu ukradnu spermie a oplodním se sama? :D To je fakt pěkně nemorální zločin. To může udělat jen pěkně zoufalá žena.

    OdpovědětVymazat
  3. To je vážně strašně smutná situace. Možná kdyby existoval nějaký precedens, že v podobných situacích se výživné může ženě skutečně upřít, tak by to přestala být tak lukrativní možnost. Na druhou stranu nevím, jestli by to nevytvořilo deset dalších problémů někde jinde. Každopádně chudák chlap. A hlavně asi chudák dítě. Mít takovou matku... ugh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to právě nejde, protože to není "výživné ženě", ale výživné dítěti, které se platí do rukou matky jen proto, že dítě nemůže manipulovat s několika tisícovkama měsíčně. Proto po dosažení zletilosti se už platí přímo dítěti a i předtím u puberťáků se často dohodnou tak, že alespoň část půjde rovnou dítěti. To upřít nejde, protože to je pro dítě a dítě na to má právo.

      Vymazat
  4. Jo taky o takové vím a dobře to nedopadlo

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. Jako nespravedlivé to je, ale zase dokazuj, že to ten chlap vážně nechtěl a že ho žena podvedla. Kdyby to u nás takto prošlo, už vidím, kolik lidí by se na tom svezlo. Mě spíš štvou ženy, které se s partnerem nesezdají a neuvedou ho jako otce, aby pak mohly pobírat větší peníze od státu. To je pak nefér ke všem platičům daní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pointa toho článku je, že je úplně jedno, jestli to dokáže nebo ne, protože ho tak jako tak z povinností vůči dítěti nic nevyváže, jestli ho ona uvede a bude po něm chtít peníze, a pokud ví, že se snažil žádné dítě nemít a byl podveden, tak je pěkně v loji, že se s tím nedá nic dělat, zatímco žena aspoň má naštěstí tu možnost potratu, a že je to určitá nerovnováha a možná nespravedlnost, na kterou ale není řešení.

      Vymazat
  6. No, docela jsem se usmíval, i když je to zcela vážná věc. Připadalo mi to trochu jako scifi. Mě otec naučil plánovanému rodičovství. Ukazoval mi speciální deníček který vedl a zaznamenával tam plodné a neplodné dny. Proto jsem jedináček a máme jen jednu dceru. Nic se nemá přehánět!

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je děsně ošemetné téma. Žena, co to udělá, je dost neohleduplná k tomu muži. A ano, muž nemá moc možností na výběr, co dál. Ale nikdy by nemělo trpět to dítě.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že když někdo jako fááákt maličké nechce, neměl by se s tím druhým milovat způsobem, který zázrak stvoření umožní ;)

    OdpovědětVymazat