10.10.21

Michael Palin - Erebus - Příběh ztracené lodi

Originální název: Erebus: The Story of a Ship
Rok vydání: 2018
Český překlad: 2019

Michael Palin je jeden z Monty Pythonů, k tomu ještě spisovatel, cestovatel a podílel se na mnoha dokumentech. A právě tímto objevitelským, cestopiseckým a historickým směrem se vydává i jeho kniha Erebus (na deskách správně přeloženo jako Příběh jedné lodi, český název z nějakého důvodu ztracené lodi).

Vypráví příběh britské námořní lodi Erebus a částečně i lodi Terror v první polovině 19. století, kdy Velká Británie považovala za svou povinnost kolonizovat celou Zemi a přinášet ušlechtilou kulturu tam, kde byli nanejvýš "sprostí domorodci". Mimo jiné se v té době vrhala i do zkoumání moří a zemí kolem severního a jižního pólu. Erebus byl původně postaven jako válečná loď, ale po poslední porážce Napoleona náhle nebylo s kým válčit, a tak se po několika letech poklidné služby a veskrze důchodu vydal právě tam.

Nejprve s ním zkušená posádka zkoušela nalézt severozápadní cestu kolem severního pobřeží Kanady, což se jim jako mnoha jiným nepovedlo, a pak zamířila na dlouhou cestu na jih, kde měla s Terrorem po boku objevit jižní magnetický pól. Tam slavila větší úspěchy. A nakonec, když se posádka se vší slávou vrátila domů, rozhodlo se o další expedici na sever. Od té už si mnozí slibovali, že konečně oříšek "zkratky" k Asii rozlousknou. Žertovali, že se znovu setkají v Rusku. Najali spoustu horlivých mladých mužů. Ale přesto to byla plavba osudná a autor se po objevu vraku lodi v roce 2014 rozhodl zjistit proč.

Takže je to většinu knihy v podstatě cestopis z 90 % poskládaný z pohledů dobových námořníků, biologů, lékařů a objevitelů a z 10 % z Palinových postřehů z doby, kdy se na některá ze jmenovaných míst dostal sám, často doplněný trefným humorem. Nevyhýbá se ani kritice zromantizovaného imperialismu, kterým jeho zdroje žily (při objevování nových zemí, při zastávkách na ostrovech kolem Austrálie, setkávání s kanadskými domorodci - kde stále dokola zdůrazňuje, jak je měli povýšení britští námořníci poslouchat a tolik věcí se nemuselo stát), avšak ani nesklouzává od prostého popisu skutečnosti. Navíc jako zkušený autor, zkušený cestovatel a zkušený komik obojí sepisuje velmi poutavě, i pro někoho jako já, kdo cestopisy nevyhledává. Vhodně kombinuje zkoumání krutých míst jako Arktida a Antarktida se zkoumáním povah členů posádky (včetně rozdílů mezi přístupem nadšených důstojníků a řadových námořníků) a s tím, jak tehdy chodil život na lodi. Zkrátka přináší atraktivní pohled na velmi zajímavou historickou etapu  a do míst, která taky rádi objevíte, z pohodlí a tepla domova. 

K závěru kniha trochu sklouzne i k záhadě, když o poslední výpravě Erebu a Terroru utichnou veškeré zprávy, vyrazí neúspěšné záchranné expedice, probíhá pátrání na moři i na pevnině, občas někdo narazí na podivné stopy nebo nejisté svědky, a když se pomalu a po kouskách skládá možný závěrečný part krutého osudu posádky. Tady se mi líbilo, jak Palin rozebíral všechny teorie, jaké o konci Erebu a Terroru tehdy vznikaly, a když se nyní našel vrak a některé ostatky, tak i současné teorie o příčině úmrtí a chování námořníků poté, co na více než rok uvízli v ledu. Rozebíral například možnost, že se otrávili olovem z nekvalitních konzerv, že se rozdělili na několik skupin a každá z nich zemřela jinde a z jiného důvodu, že mohla propuknout epidemie tuberkulózy, a spekuluje i nad přístupem důstojníků k jejich neřešitelné situaci, když se snaží z jejich zpráv vyčíst, jestli ji vůbec viděli realisticky a nezavedli třeba muže do záhuby oni. V každém případě je ale nejvíc ze všeho lituje, protože ať už z jakéhokoli důvodu, prožili konec, jaký si málokdo umí představit. 

Když jsem tedy poprvé zjistila, že jde o příběh lodi (opět je to e-dárek k nákupu u Dobrovského, tento pod strohým názvem "erebus", takže nikdy nevím, o čem to je, dokud neotevřu pdf), nebyla jsem do čtení moc hr. Ale autor mě nadchnul velmi rychle a k tomu jsem se dozvěděla hromadu informací o Austrálii a Oceánii v první půlce 19. století, britském námořnictvu nebo o každodenním fungování na moři v době bez motorů. Protože nejen, že popsal příběh jedné lodi, ale vytáhl ho z ohromného množství historických zdrojů a prací.  


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat