11.5.23

Když ne v telce, aspoň ve snu

Sledujete seriál FROM? Já ho objevila teprve před 14 dny a jsem jím úplně posedlá, viděla jsem najednou celou první řadu a teď se nemůžu dočkat nových dílů. I když druhá řada začíná být hodně frustrující, protože ze všech záhad se tvrdohlavě neodhaluje vůbec nic, jen přibývají další, a tvůrci si dávají extra záležet, aby spolu postavy neuměly komunikovat. Nicméně jde o nadpřirozenou záhadu, kde se lidé zasekli v jednom městečku, z něhož se nedá odjet pryč a kam každou noc přichází monstra v převleku usmívajících se lidí a roztrhají každého, kdo se dobře neschová nebo kdo není chráněný záhadným talismanem. Nic tam navíc nedává smysl, celý svět je nějak pokroucený a pokus zjistit něco víc cestou do okolních lesů přinesl spíš ještě víc matoucích otázek. A já o tomhle místě měla sen.

Základní premisa fungování města je ta, že po nějaké době snahy přežít monstra schováváním se po nocích našli lidé jisté talismany. Ty monstrům nedovolí vstoupit do domů, pokud je talisman umístěn u dveří a všechno pevně zavřené. A že ta monstra přichází jen v noci, nikdy neběhají, vždycky jen jdou, protože ví, že se vždycky najde někdo, kdo udělá chybu. Nuže, postavy, poperte se s tím. Ani ve druhé řadě nemáme tušení jak, proč, kde to vůbec je. Lidé jsou tam uvěznění různou dobu, od pár let po pár měsíců nebo týdnů, a i když není úplně jasné, jak to funguje se zásobami (zdá se, že alespoň částečně se jim něco zkrátka objevuje a něco jsou schopni vypěstovat), snaží se i mít pasti po lesích a lovit zvěř. Jinak se snaží mít dny co možná nejnormálnější a přečkat noci, kdy se je monstra snaží vylákat z bezpečí talismany chráněných domů. Někteří z nich přemýšlí i nad odhalováním reality a cestou ven, ale ta je komplikovaná dalšími záhadami.

Mně se zdálo, že ten seriál sleduju a došli jsme k velmi přelomové epizodě. Po tak dlouhé době, kdy se prakticky nic nehnulo z místa a zůstávali jsme v téhle nekonečné smyčce slunných přežívajících dní a ustrašených nocí, přišla nečekaná eskalace. 

Blížil se západ slunce, tedy doba, kdy se všichni mají vrátit domů nebo do nějaké chráněné budovy a zůstat tam přes noc. Několik lidí zůstalo v místní jídelně, nevím proč, možná měli nějaké plány na večer. Mezi nimi pár postav známých ze seriálu jako medička Kristi, která je ve městě uvězněná už půl roku a vytvořila si provizorní ošetřovnu ze staré školy. A z lesa se vracelo několik lidí se svými úlovky. Plán byl stejný jako každý večer. Bez problémů dojít domů, umístit talismany, zatáhnout závěsy a jít spát. Jenže tentokrát skupina z lesa procházela palouk s nějakými velkými kameny směrem k městu... a já si v tom snu všimla, jak u jednoho kamene leží člověk. Nepříjemně se usmívající člověk - tedy přesně to, jak vypadají monstra na svém lovu lidí. Jenže bylo pořád ještě slunce! Zůstal tam snad náhodou z minulé noci, nestihl se vrátit do svého ležení? Ooo ne. Najednou vyskočil, vystartoval po vracejících se mužích a začal je rvát na kusy. A přidali se k němu další. 

V jídelně zaslechli jejich řev. Nikdo nevěděl, co se děje. Pořád bylo slunce, podle všech pravidel měli být všichni v bezpečí. Zranil se snad někdo? Došlo k nehodě? Všichni se nahrnuli k velkým oknům a jen v dálce viděli nějaké trhaně se pohybující šmouhy. Kristi proto popadla dalekohled... a zjistila, že jsou všichni v háji. Noční monstra zaútočila během dne a teď už jen spokojeně nepochodovala k městu, řítila se přímo k jídelně. Bylo zjevné, že ani talisman už jim nepomůže.

Ve skutečnosti totiž neexistoval žádný takový limit. Monstra mohla celou dobu lovit ve dne, nikdy na ně nefungovaly talismany. Jen jim něco bránilo či dávalo rozkazy neútočit, dokud lidé tyto limity dodržují. Jenže teď nastala velká čistka směřující k další fázi. O níž doufám, že touhle cestou se seriál nevydá, protože by mě hodně zklamala.

Ukázalo se totiž, že celé město i monstra byly projekt jakýchsi vědců, nejspíš ne úplně lidských, a přeživší z čistky nechali odtáhnout do další fáze výzkumu a experimentů. Tentokrát se už ocitli ve vyloženě vědeckém zázemí, kde na nich začali provádět chirurgické pokusy, sešívání různých částí těla od různých lidí, experimenty mezi lidmi a monstry, no zkrátka klasické krvavé, bolestivé, odporné pokusy "zajímá mě, co se stane, pokud". 

Byla to tedy noční můra a vůbec by se mi nezamlouvalo, kdyby ten seriál skutečně směřoval k pokusům na lidech. Ale je tak frustrující, že pořád vůbec nic neodhaluje, že místo děsu jsem byla nadšená, jak jsme se konečně dostali dál. Jsem tedy hodně zvědavá, co se stane doopravdy, jestli jsem se třeba trefila, nebo jestli si můj mozek vymyslel úplně vlastní scénář, když s opravdovým není spokojený. 

2 komentáře:

  1. Tento seriál raději vynechám, zní dost děsivě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou tam děsivé momenty, ale víc je to záhada, většinu času je to o tom, jak se tam postavy snaží žít a nebo něco málo zjistit. Řekla bych odhalování záhady, ale to dělají tvůrci tak strašně pomalu, že zatím neodhalili skoro nic :D Takže spíš vyloženě záhada, kdy se člověk snaží odhadnout sám, proč se ty věci dějou.

      Vymazat