19.2.24

Minka Kent - Jako by se vypařila

Originální název: The Thinnest Air
Rok vydání: 2018
Český překlad: 2019

Tato kniha nikoho zvlášť nepřekvapí. Je to klasický, jednoduchý příběh, docela předvídatelný a trochu plochý, na druhou stranu dobře napsaný, svižný a příjemné odpolední rozptýlení. Zkrátka pro každého, kdo hledá něco prostého a čistě odpočinkového.

Kniha začíná rovnou uprostřed primárního problému. Z parkoviště u supermarketu v utažské komunitě boháčů zmizela beze stopy Meredith, manželka místního podnikatele Andrewa. Na místo přijíždí z New Yorku její sestra Greer. Odstavila na vedlejší kolej svůj řetězec kaváren i dořešení vztahu se svým expřítelem Harrisem, aby dohlédla na to, že policie dělá, co má a nikoho nepřehlédne. Také se to tak zdá. Detektiv McCormack je do případu velmi zapálený, nepřehlíží, jak si Andrew naopak udržuje chladný odstup. Však Greer mu nikdy nevěřila, že Mer nemá jen jako mladou ozdobu, za niž vyměnil starší model z předchozího manželství. Že by mu o ni mohlo jít víc než o několik milionů, které Mer za pár měsíců dostane ze svého svěřeneckého fondu. Jenže co když nikdo není, jak na začátku vypadá? 

Postupně se odhalí vážné problémy v manželství Mer a Andrewa. Meredith špatně zapadala do nového privilegovaného života, přicházela o svou jiskru, otěhotněla. Andrewovo okolí ji nebralo vážně, stejně jako jeho děti. Andrew je docela problémový, o další děti prý nestál a mohl dokázat zmizení narafičit, i podle jeho ex. Jenže není jediným hráčem. Sama Meredith měla tajemství, jaká by do ní Greer neřekla. Detektiv McCormack se zrovna nemá k přiznání své nevhodné zaujatosti, především poměru s Meredith. Na scéně se k tomu pohyboval stalker. Dokonce i Harris najednou zmizí a lže o tom, kde je. Greer se zjevně nemůže spolehnout na policii ani rodinu. Jak zjistí, jací lidé kolem ní doopravdy jsou a kdo z nich by mohl mít motiv k nemyslitelnému?

O životě Meredith za pozlátkem, jaké problémy se kolem ní začaly vynořovat, se přitom dozvídáme napřímo vedle pátrání po jejím zmizení, protože se střídají kapitoly z pohledu pátrající Greer v současnosti a kapitoly z pohledu čím dál nešťastnější Meredith v minulosti. Až se na konci sejdou při rozuzlení. I to vidíme odděleně z pohledu obou dvou, ale zhruba ve stejné době. K tomu je to úzký svazek, tudíž byly tyto kapitoly hodně krátké, obvykle asi pět, šest stránek, odsýpaly. Meredith rovnou poskakovala po měsících, zabývala se jen nejdůležitějšími body, nechala snadno udržovat pozornost a tempo čtení. Jasně a pochopitelně ukazovala úpadek jejího nadšení z manžela, její uklouznutí, zvětšující se obavy, hádky, až k osudnému dni. Greer pro čtenáře naopak ve svých postupně vyslechla a udělala si obrázek o Andrewovi, detektivovi, přátelích Meredith a snažila se to, co Meredith přímo popisovala, rozklíčovat z posbíraných náznaků. To v rozsahu několika málo dní, takže i její kapitoly zůstaly jasné, stručné, prosté.

Vlastně je to tak jednoduchý, rychlý děj, že sotva stačí trošku víc do hloubky představit Meredith a Greer a jinak nic moc jiného. Přes všechno proletí, Meredithino zápasení mezi odporem a zájmem k prázdnému životu bohaté paničky se úplně zazdí jejím zmizením, stejně jako se jejím nalezením zazdí veškeré Andrewovy chyby, jenom si ňuňánkově slíbí, že už bude všechno zalité sluncem. Ačkoli tam byly nevěry, nespokojenost, majetnickost, přehnaná žárlivost, konflikt jestli je nebo není jen bohatým přívěškem, kterým se Andrew akorát chce chlubit, problém toho, kdo je vlastně doopravdy Andrew a jestli má jejich manželství budoucnost. Příčina jejího zmizení je nakonec docela šablonovitá, hezky rozjeté bádání v temných stránkách postav letí z okna a veškeré problémy zdánlivě skončí vyřešením onoho zmizení. Dokonce i mezi Greer a Harrisem, ačkoli mezi těmi viselo, že se rozešli, přesto spolu dál úzce podnikali a dokonce bydleli, a že Greer byla navenek nedostupná, což je něco, co zmizení a nalezení její sestry a dopadení pravého pachatele vyřešit nemohlo. Skoro bych až řekla, že chybí druhý díl, který by se k těmto osobním problémům vrátil a navázal.

Je to proto navzdory naznačované hloubce nakonec docela povrchní, ale dostatečně zajímavé. Snaží se o dostatečné napětí, každá postava je dostatečně odlišná a svá, aby to zůstalo slušné. Všichni jsou poměrně realističtí, každý má něco, třeba matka Greer a Meredith je hrozná harpyje, autorka děj nezahltila lidmi ani zbytečnými scénami. Její snaha o navedení na falešné stopy jak postavy samotné tak přímo čtenáře přímým popisem i prací se způsobem, jak ho používá, mě bavila. Jde to, jde to, Imhotep. Jenom by to chtělo trochu víc. 

Mé hodnocení:



1 komentář: