3.2.18

Nejhorší dárky

Konečně už to vypadá, že jsem schopná se celkem hýbat. Teda ona to žádná sláva není, ale aspoň něco. A protože jsem se čtrnáct dnů válela doma, kromě těch největších restů a objevení SimCity pro počítač, tedy s mnohem více možnostmi než pro tablet, jsem se i zamýšlela nad tím, o čem by se dalo psát. A ačkoli je už víc než měsíc po Vánocích, určitě se dá rozebrat můj pohled na nevhodné dárky. Protože ty se netýkají jen Vánoc. Mnoho z uvedených lidé nadšeně kupují i k svátkům, výročím, narozeninám, seznámeninám, úmrtinám a tak a často je ani nenapadne, jakou blbost to dávají a co tím vyjadřují.

Samozřejmě nemůžu mluvit obecně a vztahovat můj pohled na nejhorší dárky na každého. Určitě se najde někdo, kdo vážně rád dostane potahy do auta nebo sadu příborů, zatímco ten, kdo nemá auto, nebo mu přetéká příborník (nebo je modelka, takže nejí), takový dárek asi neocení. Ale to mi nebrání vytáhnout ty úplně nejhorší podle mně.

Losy
Co dostanete, fakticky, když dostanete los? Kus papíru, kterej blbě hoří. A darující vyhodí peníze do vzduchu. Přitom kdyby je vzal a vyhodil do vzduchu doopravdy, je na tom líp. Však si to vezměte. Dostala jsem los za tři kila. Výhra nic. Přičemž kdybych s těmi třemi kily zašla do Levných knih a držela se spodní hranice, můžu přitáhnout až deset knížek. Nebo spoustu jiných věcí z jiných obchodů. Nebo třeba jednu pořádnou. Někomu ale přijde fištrónský přitáhnout za ně nic. Nebo se přiznejte, kdo jste už někdy na losech vyhrál alespoň tolik, kolik stál? A kdo už jste měl z darovaného losu upřímnou radost? To radši upřímného losa.

zdroj
Šampon a mýdlo
Aneb já nevěděl, tak ná. Klasickej hroznej dárek. Nemám nic proti pafrémům, drahému make-upu, nějakým zvláštním přípravkům. Speciální sadě, která vám řekne, že při výběru dotyčný myslel na vás a na to, co chcete/potřebujete vy konkrétně. Jenže dát někomu obyčejný mejdlo, šampon a deodorant, je úplně jedno, jestli je to v dárkové krabici s mašlí. Vždycky to bude řvát do světa, že dárci za mák nezáleží na zájmech obdarovaného a čapnul první, co se v krámu trošku blejsklo. Vždyť každý si to stejně musí kupovat sám a neprohne se přitom tolik, aby se mohl radovat, že ušetří. Když už chcete obdarovat proto, aby se někdo radoval, že ušetří za nutný výdaj, zaplaťte za něj elektriku, to bude radosti! A kdo si to jinak kupovat nemusí, protože se nemeje, ten to stejně těžko ocení. A že smrdí je lepší mu říct přímo.

Ponožky, prádlo a kapesníky
Existuje samozřejmě luxusní prádlo, vtipné ponožky nebo na zakázku vyrobené kapesníky s monogramem a vyšíváním. Do kterých se zásadně nesmrká. A ty asi spoustu lidí neurazí. Jenže když koupíte balík bílých ponožek, dvoje spodky za třicet od Vietnamců, krabičku naškrobených kapesníků a béžovej ručník, moc slávy nesklidíte. I kdyby ten ručník byl umotaný jako robertek a na kapesnících kytičky. Opět jde totiž o každodenní potřeby, které si každý musí kupovat, od kterých lze sehnat velmi levnou variantu, včetně toho robertka, u níž není ani líto, pokud se ukáže na jedno použití, včetně toho robertka, a alespoň já nemám pocit, že se kdokoli má co starat o spodní prádlo minimálně dospělých. A to ani nemluvím o darování "ultrasexy" krajky a "extramini" kompletu, pokud nevíte s jistotou, že obdarovaný to rád, nebo naopak, pokud víte s jistotou, že by to na sebe navlíkl, leda pokud by nad ním stál Kim s atomovkou. A to ještě možná. Však ty jeho atomovky jsou dost pochybný.

Kalendář, diář a notes
Tohle je možná jenom můj problém, ale já podobné věci nepoužívám. Ocenila bych možná nějaký tlustý, hezký, dražší sešit, protože jeden mám zavedený s poznámkami do povídek a na blog, ale jako kalendář, diář a hodinky mi slouží mobil. A navíc je to opět neosobní, formální a podivné. Když už bych ho chtěla, tak si ho teda koupím. Ale dárek? Obšťastnit kalendářem? Vážně, jak si jde užít kalendář? Snad leda kdyby měl pro každý měsíc jinou fotku marveláckých Chrisů v boxerkách, ale jinak...

zdroj
Lapač prachu
Sošky, svíčky, hrnečky, keramika, ozdoby, astrologické pomůcky, zvonečky, rolničky, zkrátka budoucí střepy v koši. Někteří asi rádi dělají ze svých pokojů vetešnictví, ale já bych snad vzala na milost jen ty svíčky. Pokud by byly vonné. Ráda je totiž nechávám hořet, dodávají příjemnou atmosféru. A taky jsou od toho, aby hořely. Jinak mi ale nic, co by jen tak stálo na polici, a účelem čeho by bylo jen tak stát na polici, nesmí přes práh. S výjimkou Hagrida a Brumbála postavených u mé sbírky knih Harryho Pottera a jednoho miniaturního buddhy, kterého mám jako památku na dávnou kamarádku ze základky. Jestli mi zkusíte propašovat něco dalšího, tak děkujeme, těšilo nás, a pokud ty kšunty neprodáme na aukru, hledejte je první rok ve skříni a ty další v popelnici. A s hrnečky vás vyhodím rovnou. Neznám nikoho, kdo by neměl linku přecpanou hrnečky, i když v životě nekoupil víc než jeden. Se asi množí dělením nebo co. Tak proč za to vůbec vyhazovat.

Poukázky
I když to je velice sporné, protože nepopírám, že poukázky můžou být výhodné. Jenže co se týče zážitků, většinou musíte dojet na nějaké specifické místo, třeba si kvůli tomu i brát dovolenou, nebo je to rovnou poukázka na dovolenou, a tu bych si radši zařídila sama podle sebe. A co se týče poukázek na nákup, opět je to buď něco specifického, kvůli čemu musíte hledat extra obchod (sleva 800 v knihkupectví byla super... kdyby ovšem tehdy nešlo o řetězec s nejbližší pobočkou o osmdesát kilometrů vedle), nebo je to banální poukázka na normální nákup, a to je v podstatě totéž, jako by vám někdo dal pod stromeček pytlík rejže, kilo pomerančů a desinfekci do záchoda. Ušetří vám, ale je to neosobní a nakonec mě to zklame víc, než kdybych dostala přívěšek z aliexpressu za dolar a půl, ale s něčím, co opravdu žeru. Kurňa proč ani Číňani nevyrábí přívěšky se znakem Plenitelů?! A kam se poděl ten přívěšek S.H.I.E.L.D.u!

7 komentářů:

  1. Můj nejhorší dárek, co jsem odstal byla pěna na holení a nejhorší co jsem dal, byla... snad nic. :D Něco musí být nejhorší i když je všechno dobrý. :/ Ale nevím, co.

    OdpovědětVymazat
  2. Kapesníky, spodní prádlo, ponožky, notesy, kalendáře a diáře dostávám pravidelně, stejně tak kosmetiku toho druhu, který jsi popsala výše. Ale zas za takovou prohru to nepovažuji. Dokonce mi letos udělal darovaný diář i radost, protože na diáře jsem velmi velmi náročná (mám specifické požadavky na rozvrhnutí řádků- nesmí jít o sloupce, stránku na jeden den nebo řádek na jeden den) a dostala jsem takový, který odpovídá mému vkusu.

    S poukázkami vidím zase problém, co si mám koupit. Jsem v tomto dost nerozhodná.
    Ale ten los je největší extrém- ten jsem snad ani nedostala a nijak po tom netoužím. Tohle vážně lidi dávají?

    OdpovědětVymazat
  3. Nejhorší dárek byl ten, co jsem nedostala! Jo! Čekala jsem od přítele dárek o kterém jsem mluvila od léta, ale konal se jiný. Smutný, ale reálný.

    OdpovědětVymazat
  4. já tak dostat ponožky.. když by byly nízké.. tak do práce se vždycky hodí.. diář si kupuju každým rokem, takže když by mi ho někdo dal, nepohrdla bych.. ale musí být takový druh, kkterý kupuju, na který jsem zvyklá.. i z těch "lapačů prachu".. já která dokážu pálit svíčky každý den.. a dostat takovou aromalampu.. to by bylo.. jak ona co si stěžuješ.. :D náhodou tohle všechno jsou supr dárky! :D :) já bych to fakt brala.. i tu poukázku.. všechno se hodí a sejde..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako na co si stěžuju? To je napsáno v tom článku. Že když je to něco, co si člověk koupit musí, něco vysoce neosobního, každodenní pitomost a věc, kterou by si sám nekoupil, protože takové nechce, tak to akorát ukazuje nezájem o osobu obdarovaného a fakt, že to dárce dal, protože "se dárky dávaj" a pro nic víc. Ale jak říkám, je to v tom článku. Možná jsi o něj štrejchla.

      Vymazat
  5. To jsou takový klasiky, co se nejvíce dávají no :)
    Mně diáře a tak udělají docela i radost. Ponožky taky. Why not, i to další :) Ono se to někdy hodí, pokud se to zbytečně nekupí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s tím, že existují i osobnější dárky, než ty, které jsi vyjmenovala. Já sama se snaží vybrat něco, co se k tomu danému člověku prostě hodí, podle jeho zájmu třeba, ne první pitomost, kterou uvidím :) Ale pravda je taková, že mně samotné udělá radost jakýkoliv dárek, i když to třeba nebudu používat (nebo by to musela být úplná hovadina, třeba sleva na mytí auta, když nemám auto, že :D)

    OdpovědětVymazat